DEREK BYRNE – SEIZE THE MOMENT

In 2008 verscheen het album “Erin Calling” van de in Milwaukee wonende singer-songwriter Derek Byrne die Ierse roots en bloed door de aderen heeft stromen. Deze artiest zingt zowel in het Engels, het Iers als het Gaelic en haalt zijn inspiratie bij de traditionele Ierse folksongs, die we ook kennen van o.a. Paul Brady, Luka Bloom en The Chieftains.

Voor hij aan zijn solocarrière begon maakte Derek Byrne gedurende zes jaar als percussionist en zanger deel uit van het orkest dat de rondtoerende dansformatie “Riverdance” begeleidt. Het was de liefde voor zijn toekomstige vrouw die hem deed besluiten om uit die groep te stappen en zich definitief in Milwaukee te vestigen, er te trouwen en er vader van twee kinderen te worden.

Qua instrumentatie hanteert hij voor zijn solowerk de akoestische gitaar en speelt hij op banjo. In Amerika treedt hij voornamelijk op in de vele traditionele Ierse pubs waar men door het dak gaat bij het horen van deze originele Ierse klanken, mede ook door het feit dat een zekere Sean Beglan op de muziek van die songs traditionele Ierse dansen te berde spreidt.

Op zijn nieuwste cd “Seize The Moment” speelt Derek Byrne alle instrumenten trouwens zelf. Het album bevat 12 liedjes die een brede mix van Keltische bluegrass songs en van wereldmuziek moeten voorstellen. Op het eerste nummer “Between Love And Home” zingt hij met uitsluitend banjoklanken als begeleiding. Daarna volgt een traditioneel Iers instrumentale nummer “Eidirian” dat hij op gitaar en banjo brengt. Een sobere percussie met klassieke instrumenten zoals o.a. bodhran, cajon en shekere begeleidt deze nummers en zorgt voor een bredere en vollere klank. Bij live optredens zet hij deze percussieklanken in loops terwijl hij zichzelf op gitaar of banjo begeleidt en zijn liedjes zingt.

In het titelnummer “Seize The Moment” zingt hij over het feit dat hij wat meer tijd zou moeten nemen voor zijn gezin en in “My Land” blikt hij met heimwee terug op zijn geboorteland Ierland waaraan hij nog steeds zijn hart verloren heeft. In “The Beautiful Truth” zingt hij over het onvergetelijke moment dat hij beleefde bij de geboorte van zijn dochter. En zo blijkt dat al zijn songteksten eigenlijk over zijn liefde voor zijn familie of voor zijn land van herkomst gaan.

Daarbij zijn “Rhythm Of Falling” en het liefdesliedje voor zijn vrouw “Blue Eyed Canyon” de meest tot de verbeelding sprekende songs. Tussendoor kunnen we ook nog genieten van vooral op percussie-instrumenten gebaseerde instrumentale nummers als “Hawaiian Pigeon Breakdown” en “Running On Fumes Theme”. Indiaanse klanken en gezang horen we in de song “Save Tara” waarin hij reageert op de beslissing van de Ierse overheid om midden doorheen de heilige heuvels van de streek Tara een autosnelweg aan te leggen.
Een portie Ierse muziekgeschiedenis op nostalgische wijze gepresenteerd door Derek Byrne op zijn laatste cd “Seize The Moment” is wat we de liefhebbers van dergelijke traditionele muziek hiermede dan ook graag willen aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby