JACOB & THE JACKALS - BREAKIN THE SPELL

We hadden de laatste weken al uitstekende bluesreleases uit Letland (Bullfrog Brown) en Noorwegen ( J.T Lauritsen) en om het trio bluesbands uit het hoge noorden te vervolledigen komt daar vandaag nog de Zweedse formatie Jacob & The Jackals bij. Deze formatie uit Vetlanda in Zweden trok naar studios in Stockholm, Göteburg en hun eigen Vetlanda om deze "Breakin The Spell" in te blikken onder leiding van de (plaatselijk) zeer bekende producer Göran Svenningsson.

Het is hun vierde release ondertussen en ze brengen een erg Amerikaans klinkende mengeling van blues, rockabilly en boogie. Met sterke covers als "Wild About You Baby" van Elmore James, gebracht op Hound Dog Taylor wijze komen ze sterk en overtuigend over. Die Hound Dog Taylor sound blijkt een grote indruk op Jacob nagelaten te hebben, want enkele nummers dragen duidelijk zijn stempel en van zwakke tracks is er op deze cd weinig sprake.Op andere momenten zoals in het rockende "Where's My Limousine", zijn de Thunderbirds hun inspiratiebron, of een band als Too Slim & The Taildraggers. Met zijn hoedje lijkt Jacob zelfs op Tim Langford (zie live clip).

Het is inderdaad groepsleider Jacob Steinwall die met zijn snedig klinkende slide en sterke stem voor het hoofdaandeel zorgt van het geluid van dit trio. Van zijn hand is ook "Mojo Bags & Black Cat Bones" waarin die vettig klinkende slide opnieuw een hoofdrol opeist, net als in een echt knappe versie van " Going To Brownsville" van Sleepy John Estes en het instrumentale "Goofer Dust" waarin we dan weer sterke verwijzingen naar het geluid van Sonny Landreth terughoren.

Zij, die zoals ik, houden van het geluid van echt vet klinkende slidegitaren gaan met deze Jacob & The Jackals zeker aan hun trekken komen, en zou ik dit zelfs een echte aanrader kunnen noemen. Of... om het in hun eigen woorden te zeggen "Genuine Houserockin Music".

(RON)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Houserockin' Records

video