JON DEE GRAHAM - IT'S NOT AS BAD AS IT LOOKS

Lange tijd hoorden we maar weinig van de inmiddels bijna vijftigjarige zanger, gitarist en songwriter John Dee Graham, maar de laatste jaren verschijnen met regelmaat fraaie soloalbums van deze met een intieme gravelstem gezegende rootsrocker. Natuurlijk had hij ook zijn handen meer dan vol met zijn job in en voor de Resentments. Deze band die verder bestaat uit wijlen Stephen Bruton, Scrappy Jud Newcomb, Bruce Hughes en John Chipman vervulden op hun beurt een solorol in de Saxon Pub waar dit gezelschap sinds 1999 regelmatig samen optraden.

Geboren in 1959 in Austin, Texas, bracht Jon pas op achtendertigjarige leeftijd zijn solodebuut "Escape From Monster Island" uit. Daarvoor speelde hij enige tijd in diverse bandjes waarmee hij in de late jaren ’70 in het voorprogramma van The Ramones, The Clash en John Cale staat. In de tachtiger jaren verpandt hij zijn hart aan de roots country en legt met zijn band The True Believers de basis voor wat later de Americana zal worden. Na omzwervingen langs artiesten als Michelle Shocked, Ry Cooder, Calvin Russell, Dan Stuart, Kelly Willis, Gourds, Reckless Kelly, Ray Wylie Hubbard, Eliza Gilkyson en John Doe, waagt John Dee Graham zich in ’97 eindelijk aan een soloplaat. Aanvankelijk voor Glitterhouse, vier albums lang voor New West, waaronder die steengoede platen als "Hooray for the Moon" (2002), "Summerland" (1999) en "The Great Battle" uit 2004. Zoals de voorganger "Full" uit 2006 - het jaar dat hij de titel 'Austin Musician of the Year' toebedeeld kreeg op het SXSW-festival in Texas - verscheen ook recentelijk op het Duitse Blue Rose zijn nieuwste album, "It's Not As Bad As it Looks". En jawel dit is ook weer een pareltje geworden. Graham doet waar hij het best in is: intieme rockende Americana met poëtisch sterke teksten.

Graham maakte al Americana voor het woord bedacht was, en hoewel hij misschien wat minder bekend is bij het grote publiek, draagt een trouwe schare bewonderaars hem al jaren op handen. En terecht, zo bewijst ook "It's Not As Bad As it Looks". Graham maakt rootsrock van het steviger soort, met een raspende stem die enigszins doet denken aan Tom Waits in zijn beginjaren, laat Jon Dee Graham op dit album niet na indruk te maken, met name op de vele langzamere tracks die ongeveer laten horen hoe Tom Waits zou hebben geklonken als hij zich in een country-achtige richting zou hebben ontwikkeld.

"It's Not As Bad As it Looks" is een bijzondere plaat, die in de Wire Recording Studio in Austin van producer Stuart Sullivan (Resentments, James McMurtry, Texas Tornados, Derailers, Calvin Russell) werd opgenomen. En dat is te horen, want hoewel eerdere albums van Graham evenmin gepolijst klonken is deze plaat aangenaam rauw en spontaan. En hoewel Graham de afgelopen jaren veel voor de kiezen heeft gekregen - bij een van zijn kinderen werd een zeldzame botziekte geconstateerd en zelf nam een auto-ongeluk bijna zijn leven - klinkt Graham strijdvaardig en soms zelfs optimistisch. Met zijn rauwe stem zingt hij voornamelijk over zijn laatste tegenslagen en de strubbelingen die de volwassenheid met zich meebrengt. Maar ondanks de doorgaans zware thema’s bezit Grahams muziek een duidelijke joye de vivre en klinkt hij zelden neerslachtig.

Voor zijn zesde soloalbum, begeleid door zijn band The Fighting Cocks: Mike Hardwick (elektrische & akoestische gitaren, lap steel, pedal steel), Andrew Duplantis (Alejandro Escovedo, Meat Puppets, Son Volt) aan de bas en Joey Shuffield (Wild Seeds, Fastball) als drummer, horen we elf tracks vol van muzikaal genot, met als hoofdthema "not-going-to-let-the-bastards-get-me". Oprechte Texaanse rootsrock krijgen we meteen in de opener "Beautifully Broken (That's All)", een song die gaat over zijn herstel, wordt gevolgd door andere verbazingwekkende nummers als de meesterwerkjes "Gilead" en "My Lucky Day", aan het Blind Willie Johnson refererende "God's Gonna Give You What You Need" en de meezinger "La La (La-La-La)", waarin hij herhaaldelijk zingt "How do you like me now?". En zo kunnen we elk nummer van dit fantastische album wel langs gaan, maar goede wijn behoeft geen krans.

Graham is een van die zeldzame muzikanten die er volkomen van overtuigd is dat hij op aarde gezet is om muziek te maken. Rijk zal hij er nooit van worden, zo weet hij zelf ook, maar zolang iedereen gelukkig is vindt hij het wel best. "It's Not As Bad As it Looks" is een rootsplaat met veel gitarenwerk, waarin hij zich met zijn instrument met zo'n passie, pijn en intensiteit beweegt dat Graham te kennen geeft dat hij gelooft dat zolang hij zijn werk doet, zijn muziek blijft maken, alles wel goed komt.

JON DEE GRAHAM LIVE
do. 28 jan. GRONINGEN - Vera
vr. 29 jan. HAREN-BRUSSEL(B) - Toogenblik
za. 30 jan. LAGE VUURSCHE - Concert in The Woods
zo. 31 jan. LEIDEN - Qbus

ma. 8 febr. AMSTERDAM - Paradiso

 


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous
video