JONNY BURKE – THE LONG HAUL EP

“The Long Haul” is de titel van een minialbum met amper vijf liedjes, ook wel eens een ‘ep’ genoemd, waarop we het werk van de Amerikaanse singer-songwriter Jonny Burke uit Austin, Texas kunnen aanhoren. Deze jonge, nog maar net 23-jarige muzikant probeert door veelvuldig op te treden zich een weg te banen in de harde wereld van de hedendaagse rockmuziek. Hij slaagde er toch al in om een aantal voorprogramma’s te versieren als opwarmer voor Ryan Bingham, James McMurtry en Todd Snider.

De release van zijn debuut op plaat is maar een eerste stap in de muzikale richting die Jonny Burke wil inslaan. De cd werd gespreid over het voorbije jaar opgenomen tussen zijn vele tournees doorheen Amerika door. Zijn muziek is geïnspireerd door de sound van bands als ‘The Rolling Stones’ en ‘Tom Petty and The Heartbreakers’ en in zijn songteksten probeert hij zijn idolen Bod Dylan en Townes Van Zandt te evenaren.

De catchy melodie die zijn liedjes kenmerkt lijkt eveneens een vereiste te zijn voor deze jonge componist. En ook de aanwezigheid van oprechte emoties in zijn songs is belangrijk. Met Roy Orbison als één van zijn idolen lijkt ons dit niet echt een grote verrassing te zijn.

“Ship Come In” wordt in de stijl van Tom Petty gebracht en “El Paso” is overduidelijk vintage Townes Van Zandt. De ‘struggle for life’ vormt dan weer het onderwerp van het op een vrolijk ritme gebrachte nummer “Lost In The Forest” waarin Jonny Burke hoop wil geven aan hen die psychisch even in een dipje zitten. De song “In It For A Long Haul” is dan weer een catchy radiopopsong die Burke samen met Son Volt-gitarist Chris Masterson schreef.

Vanzelfsprekend zijn vijf liedjes te weinig om nu al te beoordelen of deze artiest een lang leven in de harde muziekwereld beschoren zal zijn maar vermits iedereen ergens is moeten beginnen beschouwen wij deze ep als een eerste positieve kennismaking met een jonge muzikant die weldra via zijn eerste full-cd ons vertrouwen nog zal moeten gaan bevestigen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby