FURNACE MOUNTAIN – FIELDS OF FESCUE

Het uit Virginia afkomstige Furnace Mountain deed bij mij geen belletje rinkelen, maar om maar meteen orde op zaken te stellen: voor wie op zoek is naar een authentieke brok Amerikaanse muziek is bij deze band aan het juiste adres. Zelf noemen ze hun muziek ‘Ethno Appalachian Roots Music’ en ik zou bij god geen betere omschrijving kunnen bedenken. Met ‘Fields Of Fescue’ lijken ze zelfs hier en daar een spreekwoordelijke pot te breken.

Zangeressen Aimee Curl en Morgan Morrison zingen in de eerste plaats uitzonderlijk sterk samen. De typische harmonieën die horen bij dit soort muziek zijn van een zelden gehoorde kwaliteit. Aangezien hun zanglijnen zo natuurlijk en ongeforceerd klinken, lijkt het wel of deze dames voorbestemd waren om samen te zingen. Maar hiermee is de kous nog lang niet af, want beide dames zorgen ook voor instrumentaal vuurwerk. Curl speelt een aardig potje bas en Morrison is een heel bekwame gitariste die meer dan eens ook de bouzouki onder handen neemt. De twee dames staan duidelijk hun mannetje, maar Furnace Mountain zou Furnace Mountain niet zijn zonder de twee heren die de andere helft van de band uitmaken. David Van Deventer bestudeert al 25 jaar lang de fiddle en weet dan ook als geen ander hoe hij zijn viool in dit soort muziek moet gebruiken. De rangen worden gesloten door Danny Knicely die vooral loos gaat op mandoline. Met deze bezetting tovert Furnace Mountain twaalf heel mooie rootssongs tevoorschijn op ‘Fields Of Fescue’, de tweede cd van de band.

Van die twaalf nummers zijn er een paar instrumentaaltjes bij waarop de dames en heren van Furnace Mountain laten horen tot wat ze muzikaal in staat zijn. Zo is bijvoorbeeld opener en titeltrack ‘Fields Of Fescue’ een indrukwekkende kennismaking. Wat ook meteen opvalt zijn de prettige arrangementen waarbij de band veel aandacht heeft voor de vocalen.

‘Fields Of Fescue’ bevat vooral traditionals, aangevuld met een paar eigen composities. Daar waar traditionals niet altijd garant staan voor opwindende muziek, slaagt Furnace Mountain er wel in om twaalf nummers lang te boeien. Neem bijvoorbeeld het tweede nummer van de cd. In ‘Rattlesnake / Black Mountain Rag’ gaat de band aan de slag met de klassieker die nog het bekendst is van de uitvoeringen van Doc Watson. Zonder zijn geest uit het oog te verliezen, geven de bandleden ieders op hun manier er een eigen accent aan.

Terwijl veel bands tegenwoordig hun neus ophalen voor traditionele muziek, maakt een band als Furnace Mountain duidelijk dat je zulke muziek perfect met een hedendaagse visie kan benaderen, zonder ook maar iets af te doen aan de traditie. ‘Fields Of Fescue’ is zonder meer een aanrader voor iedereen die graag een stevige portie Amerikaanse folk krijgt voorgeschoteld.

(Lewis)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label: Shepherds Ford Records