FIRST AID KIT – THE BIG BLACK & THE BLUE

We hadden er in maart 2009 al een zeer goed oog in dat de twee frisse jongedames van het zussenduo ‘First Aid Kit’ uit het Zweedse Stockholm het zouden kunnen gaan maken in het tweede decennium van deze eeuw.

Toen bespraken we voor u hun eerste 7 liedjes tellende ep “Drunken Trees” en waren we al behoorlijk onder de indruk van het songwriterschap en de vocale capaciteiten van Klara en Johanna Söderberg. De dames zijn nog steeds amper respectievelijk 16 jaar en 19 jaar maar ze produceren samen zeer melodieuze en melancholische popsongs waarin ze op een zeer overtuigende wijze hun emotionele betrokkenheid bij hun zelfgepende songteksten etaleren.

Als fans van de intussen gepensioneerde songschrijvers Dylan en Cohen voelen ze zich geroepen om in hun navolging ook verhalende liedjes te schrijven die ze nu op hun eerste full-cd “The Big Black And The Blue” hebben gebundeld. Hun harmonieuze zangprestaties doet de luisteraar besluiten dat ‘First Aid Kit’ in dezelfde muziekvijver zal belanden als die waar hedendaagse popartiesten als Joanna Newsom en Devendra Banhart plegen te vissen. Dromerige popsongs met country- en folkinvloeden die de Söderbergs met perfecte samenzang op een boeiende wijze weten te brengen.

Helemaal ontdaan van overbodige ballast begint het album met “In The Morning”, een a capella gezongen liedje, waarna ze een heerlijke Neko Case-achtige popsong brengen in “Hard Believer”, tevens de eerste single uit deze cd. Dan krijgen we een typische folky meezinger aangeboden met “Sailor Song”, gevolgd door een sprookjesverhaal in “Waltz For Richard”. Het afsluitende, intimistische kippenvelnummer “Wills Of the River” drukt de luisteraar nog eens nadrukkelijk met de neus op het feitelijke besef van het torenhoge talent van dit duo.

Naar ons gevoelen het mooiste liedje op deze cd is “Ghost Town” waarin de vocale kwaliteiten van beiden optimaal tentoon worden gespreid. Wij denken even dat dit een Cat Power-track is maar beseffen al gauw dat het een eigen compositie op accordeon en piano is van deze Zweedse zusjes.

Ik ga geen al te dwaze beloften maken zoals het opeten van mijn klak of het afscheren van mijn schaarse haar indien deze dames niet spoedig aan de muzikale top in Europa zouden belanden, maar mocht dit uiteindelijk toch niet gebeuren dan weet ik wel zeker dat muziekminnend Europa een enorme kans gemist heeft. Als deze twee jonge meisjes weldra echte vrouwen geworden zullen zijn moet hun muzikale toekomstperspectief schitterend en veelbelovend zijn.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Wichita Recordings

Distr.: V2