LAWRENCE ARABIA – CHANT DARLING

De Nieuw-Zeelander James Milne, aldaar geboren in het obscure plaatsje Christchurch, maakte enkele jaren geleden deel uit van de formaties ‘The Brunettes’ en ‘The Ruby Sons’ en is momenteel ook frontman bij de groep ‘The Reduction Agents’. Daarnaast toerde hij in het recente verleden de wereld rond als muzikant bij de groepen ‘Okkervil River’ en ‘Feist’.

Onder het alter ego ‘Lawrence Arabia’ bracht de landgenoot van de Finn-broertjes van ‘Crowded House’ zijn titelloze solodebuutalbum uit in 2007 en nu is er een opvolger in de vorm van het tien songs tellende prachtschijfje “Chant Darling”. De muziekpers is unaniem lovend over deze cd en wij kunnen dan ook niet dwars gaan liggen. Het is echt wel frisse, hedendaagse popmuziek wat er te beluisteren valt op “Chant Darling”, liedjes waarin de invloeden van muzikale voorbeelden als ‘T. Rex’ en the Beatles overduidelijk aanwezig zijn.

Al in het eerste nummer “Look Like A Fool” lijkt het of de Fab Four teruggekomen zijn en John Lennon terug achter zijn vertrouwde piano heeft plaatsgenomen. Het retrogeluid uit de golden sixties blijft op deze cd rondzweven van begin tot einde. In “The Undesirables” klinkt Lawrence Arabia als een kloon van ‘Fleet Foxes’ en ‘The Beach Boys’. Nummer drie op “Chant Darling” is meteen onze favoriete track: met zijn rotcommerciële, catchy deuntje steekt het nummer “Apple Pie Bed” met kop en schouders oppermachtig boven de overige tracks uit.

Het schrijven van deze tien songs en ook de opnamen namen zowat anderhalf jaar in beslag en die rijpingsperiode heeft de kwaliteit van de nummers goed gedaan. De zeer professionele productie was bij James Milne zelf in de beste handen. In de songteksten heeft hij humor, ernst en een eigen mening over belangrijke wereldproblemen op een knappe wijze vermengd.

Ook de gehanteerde muziekstijlen variëren behoorlijk. Zo kiest hij voor “Auckland CBD Part 2” en voor “The Beautiful Young Crew”, de eerste single uit het album, voor een zacht reggaeritme. Indie popklanken werden geselecteerd voor “Eye A” en het dromerige “The Crew Of the Commodore”. Het rockende gitaarnummer “Fine Old Friends” behoort bij het beste werk uit dit album en Brian Wilson met zijn ‘Beach Boys’ zal graag horen dat de muzikale stijl die hen wereldberoemd maakte hier door ‘Lawrence Arabia’ vlekkeloos verder wordt ontplooid in “I’ve Smoked Too Much”. Net voor we afscheid van hem moeten nemen verrast hij vriend en vijand nog even met een schitterend a capella gezongen “Dream Teacher”, het ultieme bewijs van de zangkwaliteiten van deze artiest.

‘Lawrence Arabia’ is eind februari enkele keren live te bewonderen op podia in Nederland (o.a. in zaal ‘Vera’ te Groningen op 24 februari). Wie nostalgie hoog in het vaandel houdt kan de Beatles en Beach Boys van de 21ste eeuw daar in levende lijve gaan ontmoeten.

(valsam)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Bella Union

Distr.: V2