LAURA VEIRS – JULY FLAME

Zeven is een magisch getal en dit geldt ook voor Laura Veirs’ nieuwe plaat “July Flame”: haar zevende album in de rij is absolute betovering. Bij een eerste beluistering hoor je dadelijk dat ze terug naar de basis van haar beginalbums gaat, met een meer afgestripte sound. We horen een Laura Veirs die dikwijls solo start en enkel zichzelf begeleid op akoestische gitaar, in plaats van de meer rockgevoelige, voor een band geschreven nummers uit haar vorige album.

Die eenvoud is echter maar schijn, want zelden heb ik zulke mooie, gelaagde arrangementen mogen aanhoren als op “July Flame”. Elke beluistering is een nieuwe ontdekking en onthult beetje bij beetje de uitgekiende, diepgaande structuur van deze plaat. Haar wederhelft en drummer Tucker Martine nam de productie van "July Flame" voor zijn rekening en boetseerde samen met Laura sinds 2008 aan deze prachtplaat. De gedetailleerdheid waarmee het duo te werk ging getuigd van waar perfectionisme. Zo klinkt de falsetstem van Jim James, van My Morning Jacket, perfect bij het stemgeluid van Laura en creëert dikwijls een heel eigen sfeer en geluid. Ook de vroegere bandleden van Veirs, zoals Steve Moore, Karl Blau en zeker meester-violist Eyvind Kang leveren een bijzondere bijdrage. Aan de strijkers werd uitzonderlijk veel aandacht besteed, want er werd zelfs een vioolarrangeur, Stephen Barber, aangetrokken om op drie songs de arrangementen voor een strijkerkwartet te schrijven.

“July Flame” wordt gereleased in deze donkere wintermaanden, maar kent zijn oorsprong onder de broeiend hete julizon. Nochtans klinkt het album overheersend melancholisch en werd het een bijna hypnotiserende luisterplaat. Het begint al bij de folkie opener “I Can see Your Tracks”, die niet meer nodig heeft dan Laura’s ijl stemmetje, de weids klinkende hemelhoge vocalen van Jim James en een simpele gitaartokkel om je aan de grond te nagelen. De opvolger en titelnummer “July Flame” is het meesterwerk van compositie op het album. Laura is steeds nauw verbonden geweest met de natuur en zijn elementen en hier staat een schitterende perzik symbool voor het bijna onbereikbare. De song is een boodschap van hoop en verlangen die drijft op een slidende, elektrische gitaarrif en wint gestaag aan kracht door de schitterende instrumentale opbouw, die begint met de toevoeging van een donderende, monotone basdrum en toewerkt naar een intense, opwellende orchestratie met piano, koor en strijkers.

Een pure Neil Young country song die zo uit Prairie Wind geplukt kon zijn is het zomerse "Sun Is King", met een weer superieur zingende Jim James en een heerlijke pedalsteel van Kris Funk. Ook de "Silo Song”, over een blinkende, zilveren silo in de stralende zon en zeker het dartele, jazzy "Summer Is The Champion" met een twinkelende twelvestring en een ingenieuze blazerssectie, putten hun inspiratie uit de verzengende hitte. Een andere rode draad die door het album loopt is Laura's liefde en geluk met Tucker, die haar op wolkjes doet drijven in de dromerige folksong "Live Is Good Blues", al haar zorgen doet verdwijnen in het bluesy walsende "When You Give Your Heart" en haar doet stralen in het hartverscheurende meesterwerk van tederheid en met golvende pianoaanslagen begeleide "Little Deschutes". Het is aartsmoeilijk om één bepaald nummer uit July Flame" uit te roepen tot hoogtepunt van het album, want elke song toont geraffineerdheid en finesse, zowel instrumentaal als tekstueel. Ik vergeet bijna haar Engelse bewerking van Arthur Rimbaud’s “Sleeper In The Valley”, het radiogevoelige en Suzan Vega-achtige “Wide – Eyed Legless” en het prachtig, kinderlijk verhalende “Carol Kaye” te vernoemen. Laura zelf heeft er echter een poepsimpele uitleg voor in het slotnummer: "(I Just Want To) Make Something Good". Hier is ze dan ook met grote onderscheiding in geslaagd, want "July Flame" is het beste wat we tot nu toe van haar gehoord hebben.

Blowfish

Laura Veirs Live
31.jan.2010 20:00 - Paradiso - Amsterdam

01.feb.2010 20:00 - AB Club - Brussel

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bella Union

Distr.: V2