PHIL MINISSALE – YOUNG FOOL

De 23-jarige Phil Minissale (spreek uit: Min-e-sally) brengt met “Young Fool” zijn tweede cd op evenveel jaar tijd uit. Zijn voorloper “Home To Me” was op de Folk Music DJ’s Chart één van de topalbums. Echter mogen we geenszins deze release met de noemer “Folk” bestempelen. ’s Mans verblijfplaats situeert zich ergens tussen een klein steegje in de Mississippi Delta en een oude kroeg in Greenwich Village en dat uit zich merkbaar op dit album.

Hij weet zijn uitstekend Piedmont bluesy fingerpicking gitaarspel te overgieten met een fijn folkgeluidje en creëert op die manier een verfrissend nieuwe klank. Soms wordt hij wel eens vergeleken met Chris Smither en John Hammond maar wij waren vooral onder de indruk van zijn talent tot sfeerschepping. Ondanks zijn jonge leeftijd weet hij ons te boeien met verhalen over verdriet, hoop en liefde. “I had a broken heart and had a lot to say”, wel die pijn en onrust weet hij uitstekend weer te geven. Of hij nu soleert dan wel sporadisch wordt bijgestaan door bass en/of drums, met zijn schorre stem tast hij voortdurend de grens af van het melancholische, dramatische zonder evenwel de greep op de luisteraar te verminderen.

We hadden het in het begin wat moeilijk met de intro (we hebben het niet zo voor toegevoegde speciale effecten als het geluid van voortschrijdende voeten, gerammel met borden en tassen) maar na beluistering van de hele schijf weten we dat het hier niet zo misplaatst is. Hoe zou je zelf zijn als je vriendin er van onder muist en je na een week van huilen, janken, zuipen plots constateert dat er een berg afwas te wachten staat en je moeder net belt om te zeggen dat ze langskomt om te zien hoe het met je gaat ? Niet dat het er zo aan toe gaat op deze schijf maar dat is de algemene teneur van “Young Fool”.

Phil Minisalle is geen man voor de grote podia maar zéér zeker een kandidaat voor de betere muziekkroeg waar een luisterend publiek zit. Hij maakt hier geen muziek die je achterover zal blazen of gebruikt hier niet de energie zoals pakweg Ben Prestage maar hij heeft een verdomd fijn plaatje afgeleverd!

Hij heeft het hart en de ziel van een oude bluesman en met zijn jeugdig enthousiasme gaat hij hopelijk heel wat jongere muziekliefhebbers ook weten aan te spreken met dit album. De liefhebbers van blues en/of folkblues mogen deze jonge man zeker niet aan zich laten voorbijgaan. Minissale staat met stip genoteerd in onze platenkast!

Bluesyluc

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Info: Stony Brook Music

video