GOOTCH – DIRTBAG vol 1 - Rock

Het is feest bij Gootch! Na vijf jaar timmeren aan de rock’n roll highway mag deze Vlaams vijfkoppige bende zijn duivels ontbinden op hun eerste cd “Dirtbag Vol 1” op het Belgische Apache Productions label uit Gent. Op podium moet men deze heren niets meer leren, maar dezelfde vibe terugvinden op plaat is geen sinecure. Die operatie is echter glansrijk geslaagd, want het zal moeilijk zijn voor vader hardrocker om zijn headbangende kroost in bedwang te houden op deze strakke, beukende rechttoe rechtaan rocksound. Als invloeden buiten hun punkverleden laat Gootch ons daverende namen als AC/DC, Hermano, Motörhead, Danko Jones, Airbourne, Queens of the Stone Age of Wolfmother en Kyuss voor onze ogen wervelen. Gootch heeft uit dit brouwsel een eigen stijl en klank laten vloeien die zowel gesmaakt zal worden door liefhebbers van metal, hardrock of aanverwant vuurwerk. Technisch moet je deze jongens niets meer leren, dat hoor je gewoon : een superstrakke ritmesectie van drummer Jason Bernard en bassist Tom Neirinck en dito gitaarwerk van het duo Laurent Delbeque en John Pollentier, die al van het rock’n roll circus mocht proeven bij Cowboys & Aliens. Voor het vocale weerwerk mag Joost Lipinois zorgen en deze man weet moeiteloos Ted Nugent, Steven Tyler of een stevige Bon Jovi naar de kroon te steken.

Elf nummers lang weet “Dirtbag Vol 1” je bij je nekvel te grijpen met een schitterende mix van rock, hardrock en metal die zowel jeugdige als grijzende headbangers zal verbazen. Dit is een album dat jong en oud in deze stijlen verenigt en bovendien de kunst verstaat van de songs toegankelijk genoeg te houden voor elke zichzelf respecterende rock radiozender. De opener “Satelite City” schiet met een jachtige AC/DC solo uit de steigers, maar herinnert je ook aan het beste uit de zeventiger jaren met een “Highway Star “van Deep Purple of “Bad Motor Scooter” van Montrose, maar anderzijds diepen de gitaren soms donkere Velvet Revolver tonen op, zonder echter ergens een bedreiging te vormen voor de schitterende, pure rock’n roll stem van Lipinois. Als visitekaartje kan dit nummer tellen en om eerlijk te zijn, zelfs de meest kritische fanaten zullen zich het bloed onder de nagels moeten halen om ergens een zwak punt op deze plaat te vinden. Nummer twee “It’s True” schudt weer zo’n krachtige gitaarintro uit zijn mouw en scheurt verder in stevige Kravitz stijl terwijl de titelsong “Dirtbag” ons trakteert op een minicursus Westvlaams, vooralleer Crooked Vultures en Aerosmith broederlijk te verenigen. Schitterend als een volleerde John Paul Jones donderen de bassen in de rockende smeekbede “Baby Please” en zeer Steven Tyler en radiovriendelijk klinkt de prachtig gezongen rockballade “Bad Choices”, opgeruwd met een rauw garagerockende ritmegitaar. Ook van bluesy, swampy southernrockgeluiden zijn de heren van Gootch niet vies in het footstompende “Yeah, Well Alright”, terwijl “Right Now” ons meevoert het “Black Dog” tijdperk van Led Zeppelin.

Als je deze plaat door je oren laat zinderen kan je niets anders dan verlangen naar de bijbehorende livesensatie. Gootch slaat op “Dirtbag Volume 1” spijkers met staalhard overtuigende koppen. Haal dit juweeltje van eigen bodem in huis en je zult versteld staan.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
 

video

Label : Apache Productions