STERLING KOCH - STEEL GUITAR BLUES

Ze zijn eerder schaars,de pure lapsteel gitaristen. Er is natuurlijk de bekende Robert Randolph, en er zijn de Campbell brothers, maar dat zijn dan ook de enigen die bij een ruimer publiek bekendheid verkregen hebben. Deze heren hebben één ding gemeen, hun mentor was de grote Calvin Cooke zowat de vader van de hedendaagse lap steel gitaar.

Diezelfde Calvin Cooke was ook degene die deze Sterling Koch de fijne kneepjes en subtiliteiten van het vak leerde. Sterling Koch verschilt echter van hen door het feit dat hij sinds 2001 een meer "hardcore" bluessteel gitarist is, terwijl om een of andere reden zijn collega's eerder de gospel als hoofdthema in hun muziek zien.

Sterling Koch speelde voorheen samen met zijn dochter in de bluesband "61 South" en bracht met hen een gelijknamige cd uit (waarop al deze tracks ook voorkomen, merken we) en ook in de band "Victory In Heaven", maar is nu vooral onder eigen naam actief.
.
Dit mini-cdtje laat ons kennismaken met zes bluestracks, waarvan er twee een eigen compositie zijn en de andere vier behoren tot de klassiekers. Zo horen we onder meer een bewerking van Little Walter's "Mean Old World" en Slim Harpo's "Shake Your Hips", enkele overbekende songs die net daarom wat minder aanspreken, ondanks het feit dat Sterling zorgt voor heerlijk gitaarwerk op zijn lapsteel.

Het lange "Everybody Wants To Go To Heaven" een cover van een minder bekende Don Nix compositie is voor ons het hoogtepunt van de cd. Koch leeft zich helemaal uit en zorgt voor wat spetterende steelgitaar die je zin geven om dadelijk de repeat knop te gebruiken.

Twee eigen composities zegden we, maar we moeten toegeven dat "Kiss The Blues Goodbye" in feite Robert Johnson's "Stones In My Pathway" blijkt te zijn, compleet met enkele zinnen uit de tekst erin overgenomen. Maar laat dat de pret niet drukken, want voor liefhebbers van het heerlijke scheurende en jankende geluid van de steelgitaar is hier meer dan voldoende om van te snoepen. Hijzelf noemt deze korte release "a warm-up to the next cd". Dat belooft!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

 

Label: Full Force Records