MYRDDIN - LUCIA NIEVE

Myrddin, niet te verwarren met de Keltische bard en harpspeler Myrdhin, koos de gitaar als zijn intieme vriend met dewelke hij zich graag in zijn eigen introspectief wereldje terugtrok. Jongste zoon van multi-instrumentalist Koen De Cauter kon de keuze van een eigen instrument niet uitblijven. Na klarinet werd het de flamencogitaar die gestalte kon geven aan diepe emoties en lyrisch aanvoelen. In Spanje volgde hij een ‘masterclass’ bij o.a. Manolo Sanlucar. Later als gastmuzikant in verschillende groepsformaties groeide hij verder.

Na de albums ‘Imre’ en ‘Novar’ uit 2001 en 2006 schenkt gitarist Myrddin nu met ‘Lucia Nieve’ zijn derde compositorisch werkstuk aan de liefhebbers van flamencomuziek in al zijn facetten. Behalve zijn virtuositeit valt zowel zijn inventiviteit op als de variaties in expressie. Zijn gevoelige aard komt tot uiting in het tedere ‘Lucia’ waar zich bij de gitaar ietwat bevreemdend de fujara voegt, de herdersfluit van fujaraspeler Winne Clement. Myrddin wisselt af met zowel intimistische als passionele nummers. Op het mooie ‘Osho’ valt het samenspel met percussionist Robbe Kieckens op. En op ‘Moribundo’ voegt zich de zang van Gabriel Rios.

In dit album hoor je meerdere invloeden, waartussen ik Paco De Lucia, Ramon Montoya, Nino Ricardo, Paco Pena en zelfs Bill Evans meen te onderkennen. Steeds moeilijk om uit te maken wanneer een ontvankelijk artiest zijn eigen gevoelsweg aftast. Dat hij scholing kreeg in klassieke gitaar kan je eveneens opmaken uit een nummer als ‘Le Nid d’Aigle’. En ‘Surbahar’ baadt in een Indische gevoelsbedding.

Op dit album speelt Myrddin enkele nummers solo, zoals op het prachtige haast pastorale ‘Mazagon’. Op anderen begeleiden meerdere muzikanten hem met klarinet, trombone en sax wat dan weer jazzy echo’s geeft. Op ‘Cassavus’ creëren viola, viool en violoncello een meer klassiek klanktapijt. De familie is vertegenwoordigd met Dajo en Vigdis De Cauter die contrabas en piano spelen. En fotograaf Michiel Hendryckx maakte een illustratieve foto van de artiest in verbondenheid met zijn instrument.

Myrddin’s imaginaire reis voert hem op zijn verkenningstocht langs guajira, bulerias, siguiriyas en rumba naar een wonderlijke wereld waar droom, intellect en Spaanse gloed zich vermengen. De talentvolle gitarist, inmiddels ook jonge vader, lijkt wat bronnen betreft over een geheime kennis te beschikken die zowel rustieke als passionele gemoedssferen weet te schilderen via de klanken van zijn gitaar.

Marcie

 

Artiest info
   
 

Info: Zephyrus

video