FATHEAD - WHERE'S THE BLUES TAKING ME

De uit Toronto afkomstige Fathead mag aan deze kant van de grote plas nog een grote onbekende zijn, in het Canadese thuisland kregen ze in 1998 voor het album "Blues Weather" hun eerste Juno Award, de Canadese tegenhanger van de Grammy en begeleidden ze op het podium reeds Charles Musselwhite en vele anderen. Al is deze band het bekendste als The Hawks, de backingsgroep van Ronnie Hawkins van half in de jaren 50.

Fathead werd in '94 opgericht door tenorsaxofonist en harmonicaspeler Al Lerman en kreeg na het debuut in eigen beheer een jaar later een contract toegeschoven door Electro-Fi waarbij nu wederom hun zevende album "Where's The Blues Taking Me" verschijnt, met nog steeds die stevige funky grooves en een eigen eigentijdse bluessound als handelsmerk. Een mix van funk, soul en rockin' blues alshetware. "Real Blues" waarin de harp en gitaar-dominerende sound door de band zelf omschreven word als: "one of those rare, much sought after, but seldom achieved, chemical/spiritual reactions that happens when all the right ingredients come together: talent, personality, humour, united vision and a little bit of hoodoo/voodoo".

Behalve een strakke ritmesectie (Omar Tunnoch - bas en Bucky Berger - drums), heeft Fathead ook gitarist Teddy Leonard en de zwarte Amerikaanse zanger John Mays als grote troeven. Zijn sterke soulstem is een meerwaarde voor de mengeling van R&B, funk, soul en blues die de groep hier brengt en dit zowel in rustig werk als "Lay It On The Line", "Poor Frank" en "Don't Leave Me Tonight" als in swingerder materiaal zoals "Big City Blues" of zelfs ook wat gospel in "Freedom Day". Als bonus track sluit de band deze cd af met een prachtige cover van Jackie Wilson's "Lonely Teardrops".

Wie naar vernieuwing zoekt, zal wat op zijn honger blijven maar de degelijkheid van deze plaat en de inbreng van de gastmuzikanten Lance Anderson (Hammond B3) en Darran Poole (leadgitaar) maakt erg veel goed. "Where's The Blues Taking Me" is dan ook een waardige opvolger van het in 2007 verschenen "Building Full Of Blues", dat in 2008 kon rekenen op een Juno award.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electro-Fi Records
Distr.: Parsifal

video