VARIOUS ARTISTS - “BE YOURSELF” - A tribute to Graham Nash’s “Songs For Beginners”

Albums die bruggen slaan tussen jong en oud en getalenteerde artiesten die deze generatiekloof moeiteloos overbruggen verdienen in de analen van de muziekgeschiedenis te prijken. Graham Nash is ook zo iemand. Naambekendheid had hij al als zanger van de Britse supergroep en hitmachine The Hollies, maar echt het echte sterrendom lag aan zijn voeten als medestichter van het legendarische Crosby, Stills, Nash & Young. Je zou bijna vergeten dat Graham Nash ook schitterende soloalbums afwerkte. “Songs For Beginners” is zo’n pareltje uit 1971 dat Nash een dubbele split liet verwerken. Vooreerst was er een definitieve breuk in zijn relatie met Joni Mitchel maar daar kwam op de koop toe nog een tijdelijke split van Crosby, Stills & Nash bovenop. Dit waren harde noten om te kraken voor Graham Nash, maar ze leverden wel dit zeer emotionele album op, met klassiekers als “Chicago” en “Military Madness”.

Bijna veertig jaar later verzamelde Graham’s dochter, Nile Nash, en Britt Govea van(((folkYEAH!))) een groep topartiesten uit de nieuwe folkrock lichting, om met “Be Yourself” een tribuut te maken voor dit historisch album. De naam “Be Yourself” is een schitterende keuze, want hoewel iedere artiest trouw zweert aan het origineel en deze songs duidelijk herkenbaar blijven, klinkt ieders aanpak origineel. De indiefolkers van Port O’ Brien hebben de eer te openen met Nash’s politieke statement in “Military Madness”, dat met hoge kopstemmen op een militaire drum en in ijle, klagende samenzang met The Papercuts, zijn antimilitaristische gedachten nog meer kracht bijzet. Ook Brendan Benson’s van The Raconteurs krachtig gezongen versie van “Better Days”, waar Nash zich over het verlies van Joni Mitchel tracht heen te zetten, klinkt hartverscheurend met dramatische pianoaanslagen en hammondorgel. Een ware ontdekking is Nile Nash, die “Wounded Bird” kwetsbaar, met weemoedig slepende pedalsteel, tot hartenbreker van het album verheft en het meest verrassend komt Bonnie Prince Billy uit de hoek met een Spaanse bewerking van “Simple Man”, hier herdoopt tot “Hombre Sencillo”. Vetiver daarentegen laat “I Used Toi Be A King” klinken als een klassieke countryrocker. Een topper is de vertolking van “Be Yourself” in een versie van Robin Pecknold van Fleet Foxes, die zijn band alle eer aandoet in een sublieme partij harmonische gezangen. “There’s Only One” lijkt wel op maat gesneden van de engelenstem van Alela Diane en Sleepy Sun voert ons voor de verandering met fuzzy gitaren door “Chicago”. Het is dochter Nile die haar vader uitgeleidde mag doen met een krachtige, nog steeds actuele boodschap aan de mensheid in “We Can Change The World”.

De bedoeling van dit album is duidelijk en zijn opzet om de tijdloosheid van deze nummers in de verf te zetten is geslaagd. “Songs For Beginners” is een monument en dit tribuut kleurt elke song in met een hedendaagse visie, waarin ieder artiest zijn hart kon laten doorklinken. Dit verheft “Be Yourself” tot een uniek en waardevol document dat trots naast het origineel mag staan.

Blowfish

 

Artiest info
   
 

Label: Grassroots Record co.

Distr.: V2