ANDY COHEN - BUILT RIGHT ON THE GROUND

Je zou zanger-gitarist Andy Cohen, opgegroeid in Massachusetts en nu residerend in Memphis een ethno-musicoloog of folklorist kunnen noemen, zoals hij doordrongen is van het erfgoed van de pré-war bluesmuzikanten. In zijn speurtocht naar traditionele blues stootte hij o.a. op namen als Teddy Darby, Henry Spaulding, Jim Brewer en Jimmy Rodgers, wiens songs hij voor vergetelheid behoedt door er zijn eigen versie van te geven. Met virtuoos gitaarspel, Piedmont fingerstyle, en een enkele keer met honky tonk piano bewijst de zanger hen eer.

In zijn jeugd was Andy ontvankelijk voor Dixieland jazz, de countryblues van Big Bill Broonzy en het gitaarspel van Reverend Gary Davis, die hij nog in levende lijve ontmoette. Vooral deze laatste inspireerde hem om zichzelf de instrumentale variaties eigen te maken. Straatmuzikanten hadden eveneens zijn aandacht. Zelf heeft de troubadour ook een avontuurlijk leven achter de rug dat tot heden lijkt voor te duren. Zijn nieuwsgierigheid voerde hem via - Traveling Blues Revue, shows in de States en Canada, festivals - langs steden en velden waar hij met zijn rags, boogie’s, vaudeville, stomp en blues steeds het publiek wist te boeien. En hij trok o.m. op met Phil Wiggins, John Cephas, Honeyboy Edwards, Etta Baker en John Dee Holeman, om er slechts enkele te vernoemen.

Op dit album doet hij wederom een greep in het brede gamma traditioneel materiaal. Hij bracht al verschillende albums uit, maar desondanks is Andy in Europa onbegrijpelijk genoeg minder bekend, ondanks zijn virtuoos en verfijnd gitaarspel, dat zowel krachtig als weemoedig kan opklinken. Met zijn korrelige stem verfrist hij de ‘old’ blues - ‘Cairo Blues’, ‘Mopper’s Blues’ - met veel naturel. En ‘Jim Dickinson Stomp’ is een eerbetoon aan de vermaarde muziekproducer, vorig jaar overleden. Ook ‘Tennessee Blues’ van wijlen Bobby Charles is van heimwee doortrokken, mede door de inbreng van Larkin Bryan, zijn echtgenote die meezingt en met mandoline begeleidt.

Andy Cohen, ‘a southern boy at heart’, laat je kennis maken met de oorspronkelijke blues van minder bekende muzikanten, die de wrange randjes van het leven met speelse of trieste blues verzachtten. En zo kan je ook aan Andy’s folkmuziek het begrip ‘onthaasting’ koppelen, die je aanzet om rustig te laten bezinken en in sereniteit te genieten.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Earwig Records
Distr.: Parsifal