T.ROGERS – LIVE FROM HOME

Had men ons pakweg vijf jaar geleden gezegd dat er een fijn bluesplaatje uit Hongarije was uitgekomen hadden we zonder aarzelen gerepliceerd dat er uit datzelfde land ook wel fijn kangoeroevlees te verkrijgen was ! Om maar te zeggen hoe groot ons scepticisme toen was voor bluesreleases uit die kant van onze aardbol. Echter, toen we op een blauwe maandag geconfronteerd werden met Bullfrog Brown en onmiddellijk verloren waren voor hun muziek, waren wij serieus van onze melk waren toen we vernamen dat zij uit Estonia kwamen ! Tot onze scha en schande waren zij er de oorzaak van dat we leergierig werden naar andere bluesmannen uit die onverwachte landen. Zo leerden wij intussen ook Bottleneck John, Ismo Haavisto en andere kennen (en waarderen!). Onze wenkbrauwen bleven dan ook naar beneden toen ons opperhoofd Freddy ons deze cd toeschoof. En gelukkig maar want deze Hongaren horen thuis in dat aangehaalde rijtje onbekende maar goede artiesten.

Hun groepsnaam is afgeleid van het Hongaarse woord “Troger” wat zoveel betekent als: iemand zonder zorgen. En zo klinkt ook hun muziek op deze “Live From Home”. Ongekunsteld, spontaan, met veel plezier en met een serieus pak energie. Ferci Kovàcs neemt de gitaar en de zang voor zijn rekening, en hoe! Het is jammer dat zijn versterker veel te laag stond bij deze opnames, heel wat van zijn kwaliteiten (op beider gebied) gaan hierdoor wat verloren of worden overstemd door de sax van Tom Quilliam. Evengoed als muzikant, daar niet van, maar wat te opdringerig aanwezig door de geluidsmix. Het vraagt meerdere (geconcentreerde) luisterbeurten om Kovàcs kunnen tenvolle te mogen waarderen. De man is ook een uitstekend songschrijver, getuige “Wear Your Soul”, het absolute hoogtepunt op deze schijf, een fantastisch nummer ! Béla Baràth (drums), Pàl Sturmann (gitaar), Zsolt Szatai (bas), Stewart Hay (mondharmonica) en Vince Széll (percussie, gitaar) vervolledigen deze groep en het weze gezegd: ze zijn allen van goed tot uitstekend te noemen.

De covers op dit album zijn verrassend maar verdraaid goed gekozen. Uitstekende starter van dienst is Otis Rush’ “All Your Love”, gevolgd door de boeiende interpretatie van Robben Ford’s “Tired Of Talking”. Gevarieerd, traag waar het hoort , heftig uithalend waar het kan èn mag. We zijn zéér te spreken over deze release. De waarheid gebiedt ons echter te zeggen dat Sonny Boy Williamson’s “Good Morning Little Schoolgirl” bij ons bij iedere luisterbeurt geskipt wordt. Het wordt nodeloos gerokken tot meer dan 7 minuten, wijkt (te) ver af van het origineel en neigt wat naar de versie van Ten Years After , echter zonder het geniale van Alvin Lee in huis te hebben. Het geeft de vrijheid aan Quilliam om te gaan soleren maar voor ons past dit totaal niet in de geest van deze klassieker. Maar dit is dan ook (op de opnamekwaliteit na) de enige negatieve bemerking die wij kunnen opperen. Dit live album werd opgenomen in Boedapest in 2009 en kan volgens mij wel eens de deur naar de doorbraak op een kier zetten. Ze hebben hier ten lande al een paar optredens achter de rug maar om de één of andere reden zijn ze aan onze aandacht voorbijgegaan. Met deze release verdient T. Rogers uw aandacht zonder enige twijfel . We zijn blij ze aan u te mogen voorstellen hebben.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Rootstime is partner of
BlueBridge Network International


together we´re stronger