THE GREAT CRUSADES – FICTION TO SHAME

“Fiction To Shame” is al de zevende full-cd van de formatie ‘The Great Crusades’ uit Chicago. Zanger-gitarist Brian Krumm richtte de groep op in 1996 en speelt met de drie overige heren Brian Hunt (basgitaar), Brian Leach (keyboards en gitaren) en Christian Moder (drums) al sinds 1998 in de huidige bezetting samen. Met drie leden die ‘Brian’ noemen kan ik me voorstellen dat ze in de loop der jaren leuke bijnamen voor elkaar hebben gecreëerd.

Er werd begin 2008 begonnen met het schrijven van de songs voor dit album en de groep trok de studio in om ze om te vormen tot hoe ze nu werden geregistreerd voor “Fiction To Shame”. De opnamen werden door diverse onverwachte gebeurtenissen onderbroken: zo moest de drummer plots een appendix-operatie ondergaan, ze waren het slachtoffer van een gewapende overval, een andere keer waren relatieproblemen de oorzaak van vertragingen of de plotse dood van twee goede vrienden en ook de geboorte van nieuwe toekomstige fans zorgden voor niet-geplande onderbrekingen.

Voor dit album hebben ze een aantal gastzangers en -zangeressen uitgenodigd, Jake Brookman speelt op cello en Stephen Wright op trompet bij enkele liedjes. Dertien songs vormen dit album waarbij er 12 eigen nieuwe composities zijn en één haast onherkenbare cover werd toegevoegd, met name “The Killing Moon”, de grootste hit van de Liverpoolse formatie ‘Echo And the Bunnymen’.

De muziek varieert van rock over blues naar folk en ballads en een liedje als “Sons And Daughters” waarmee het album begint is westernrock. De folkballad “Never Far Away From Home” laat horen dat deze groep van alle markten thuis is en het bluesy “Got Down On My Knees” komt dit enkel maar bevestigen.

De rock and roll drijft boven in de swingende songs “Tear Down The Heart”, “Awkward” en “Smoked A Million Beers” (met opzwepend Mariachi-trompetgeschal) en in het bluesgeïnspireerde “Magic Shoes” komt de geest van Willy De Ville ons eventjes terug voor de ogen. De heerlijk gezongen afsluitende ballad “Parallel To The Ground” is daarenboven de spreekwoordelijke kers op de taart.

De bandleden van ‘The Great Crusades’ kennen elkaar als sinds hun schooltijd en zijn mettertijd vrienden voor het leven geworden. Alle ingrediënten zijn dus voorhanden om nog vele jaren door te gaan met deze kliek en ons nog te verblijden met vele mooie nieuwe platen, die als ze kunnen tippen aan deze “Fiction To Shame” altijd voor een aangenaam uurtje muziekbeluistering zullen blijven zorgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Glitterhouse Records

Distr.: Munich Records