GILBERTO GIL – FÉ NA FESTA

Het levensverhaal van de nu 68-jarige Braziliaanse zanger en componist Gilberto Gil (echte naam is Gilberto Passos Gil Moreira) leest als een spannend boek. Geboren in Salvador - hoofdstad van de deelstaat Bahia - werd hij al op erg jonge leeftijd aangetrokken door de muziekstijl baião en begon hij meteen om de daarin zo veelvuldig gebruikte accordeon te leren bespelen. De gitaar volgde en al snel werden de stijlkeuzes uitgebreid naar bossa nova en forró en tegelijkertijd liet hij zich in de volgende jaren sterk beïnvloeden door de sixties-popmuziek van o.a. The Beatles en Pink Floyd.

Begin jaren zestig begonnen zijn songteksten tevens zijn sociale engagement te etaleren en dat werd hem niet in dank afgenomen door het toenmalige militaire regime in Brazilië. Hij mocht voor een tijdje in de cel gaan brommen en afkoelen. Toen hij vrijkwam trok Gilberto Gil in vrijwillig ballingschap naar Londen om pas in 1972 terug te keren naar zijn thuisland. In zijn leven trouwde Gilberto Gil drie keer en werd hij vader van zeven kinderen.

In de seventies voegde hij elementen uit de Afrikaanse en Noord-Amerikaanse muziek toe aan zijn eigen composities en begon hij zich ook een weg te banen in de globale jazzcircuits. Zo trad hij meermaals tijdens het ‘Montreux Jazz Festival’ en nam hij een lange reeks platen op waarop een brede mix van muziekstijlen te beluisteren viel.

In januari 2003 werd Gilberto Gil door toenmalig president Inácio Lula da Silva benoemd tot minister van Cultuur in diens regering, hetgeen tot controversiële reacties vanwege zijn collega-kunstenaars leidde. Deze ministerpost bezette hij tot eind juli 2008 toen hij zelf besloot om af te treden en zich opnieuw volledig op zijn muziek te gaan toeleggen.

In 2006 had hij nog 2 platen uitgebracht onder de titels “Gil Luminoso” en “Rhythms Of Bahia”. Met de nieuwe cd “Fé Na Festa” verschijnt er voor het eerst sinds 4 jaar nieuw werk van Gilberto Gil op de markt, tot groot genoegen van de vele liefhebbers en fans in Brazilië en de andere Zuid-Amerikaanse landen. Op deze nieuwe cd brengt hij dertien nieuwe composities waarin hij samen met een brede keur aan lokale topmuzikanten opnieuw een muzikale reis doorheen diverse Latijns-Amerikaanse muziekstijlen maakt en daarbij zelf alle songteksten in het Portugees zingt.

Zelf bespeelt Gilberto Gil diverse gitaren en laat hij de andere snaarinstrumenten over aan zijn goede vriend Sergio Chiavazolli. Het vaak gebruikte accordeon wordt op dit album bespeeld door Toninho Ferragutti en enkele andere muzikanten zorgen voor de veelvuldig voorkomende swingende percussie in deze nummers.

Enkele klassiekers in de Braziliaanse muziekgeschiedenis worden hier in een fris nieuw kleedje gestoken zoals “Norte Da Saudade”, “Maria Minha”, “Aprendi Com O Rei” en” Daça Da Moda”. De overige tracks zijn nieuwe eigen Gilberto Gil-composities waarvan wij vooral “Fé Na Festa”, ” O Livre - Atirador E A Peçadora” en het zeer ritmische “São João Carioca” willen aanbevelen. Het gehele album wordt opgedragen aan de op deze cd veelvuldig gehanteerde Braziliaanse muziekstijl “Baião”.

Als u graag zelf eens kennis zou willen maken met deze aanstekelijke en vrolijke dansmuziek, dan kunnen we een bezoekje aan het Gentse Jazz Festival aanbevelen waar Gilberto Gil op de agenda staat voor een optreden op donderdag 15 juli. Deze nieuwe cd zal daar dan ook wel te koop worden aangeboden zodat u nadien ook thuis nog van deze leuke nummers kan genieten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Universal Music