PETE ANDERSON - EVEN THINGS UP

Bij deze mijn excuses aan Pete, want zijn cd heeft om een of andere reden lang op mijn "nog te doen" stapeltje van mijn bureau vertoeft. Interviews en andere dringende recensies waren de reden van vertraging. Onterecht lang eigenlijk, want wat we horen mag er zeker zijn. Pete is in de eerste plaats een prima gitarist met een apart geluid, zijn telecaster twang geluid konden we dikwijls horen als sideman van Dwight Yoakam, van wiens platen hij bovendien producer was en voor wie hij vele arrangementen schreef.

Hoe best zijn geluid beschrijven..., wel dat valt te vergelijken met wat we kennen van mensen als bijvoorbeeld een Arlen Roth. Verwacht echter geen ellenlange instrumentals en snarengeweld want Pete Anderson mag er op vocaal gebied ook best zijn. Alle stijlen laat hij hier op je los. Met de opener "Honky Tonk Girl" speelt hij al dadelijk de sterren van de hemel, zijn volle telecaster sound. Een nummer dat me om een of andere reden doet denken aan Fabulous Thunderbirds. In welke richting het uitgaat in "Booker Twine" laat zich makkelijk raden. Dit is de echte Stax Memphis sound, een instrumental die de hoogdagen van Booker "T" in herinnering brengt.

De titelsong, opnieuw voorzien van knap gitaarwerk en bovendien mooie mondharmonicabijdragen van Pete, die bewijst multi-instrumentalist te zijn door wat verder ook de drums voortreffelijk te bespelen. Opnieuw een ode, ditmaal aan Wes Montgomery, in het vanzelfsprekend jazzy "Wes Side Blues". Stijlen wisselen zich af zonder problemen: "One And Only Fool" is een mooie bluesy shuffle met een prominente blazerssectie, terwijl "Stop Me" een stevig rocker is met een zydeco injectie. Het New Orleans gevoel ligt hoog, en Pete laat de slide lekker scheuren, een prachtige track die mijn voorkeur wegdraagt. "Dogbone Shuffle" dan, de eerbetonen volgen mekaar op aan snel tempo..., natuurlijk een swingende instrumental opgedragen aan T-Bone Walker, een van Pete's voorbeelden.

De blues blijft echter, ondanks de afwisseling van stijlen, als een rode draad doorheen deze cd lopen. In "Room With A View" resulteert dit in een nummer dat een crossover is van blues en pop, en dat herinnert aan het werk van mensen als Robben Ford en Lee Ritenour. In de afsluitende track "Prophet For Profit" trekt Pete tenslotte in een pure akoestische Delta blues van leer tegen de godsdienstfreaks die hem willen bekeren. Hij wil met rust gelaten worden, en gunt iedereen zijn eigen geloof. Dacht iedereen er zo maar over Pete, de wereld zou zoveel vrediger zijn.

(RON)


 

Artiest info
Website  
 

video

Label: Little Dog Records