ELI "PAPERBOY" REED - COME AND GET IT

Can a white man really have soul? Jawel, want toen we deze man onlangs live aan het werk zagen, hoorden we afwisselend vooral Sam Cooke's, Otis Redding's, Arthur Conley's en Wilson Pickett's invloeden bovendrijven. Eli "Paperboy" Reed uit Boston had ons reeds op zijn debuut en de opvolger "Roll With You" laten kennismaken met zijn soulstrot en bewezen dat hij niet hoefde onder te doen voor zijn inspiratiebronnen van het Stax en Atlantic label. Alleen weet hij vooral op deze derde cd, de eerste voor een echte platenfirma, dat pure soulgevoel uit de jaren zestig en zeventig over te plaatsen naar de huidige tijd.

De grote verantwoordelijke daarvoor is volgens ons producer Mike Elizondo, bekend van onder meer Eminem. Geen raptoestanden echter hier, hij weet daarentegen dat authentieke ruige geluid dat zo kenmerkend was voor de echte soulgroten die we kennen van die toplabels bij Reed terug op te roepen, compleet met stomende blazers en dameskoortjes. Er gaat nu eenmaal niets boven een song gebracht met echt oprecht gevoel en passie. Zo een song is onder meer de titeltrack "Come And Get It", het hoogtepunt van deze cd die bol staat met uitstekende funky soulsongs. Eli "Paperboy" klinkt gewoon zwarter dan zwart op alle nummers van deze release.

Hierdoor voegt Eli zich bij de steeds groter wordende groep van artiesten die op overtuigende wijze terug soul brengen tegenwoordig, want hij is duidelijk niet alleen. Een man als Jamie Lidell gebruikt daarvoor een mix van oud en nieuw, en verwerkt samples en hedendaagse toestanden om zijn knappe soulstem in te kleden, anderen als de fantastische Sharon Jones en haar Dap Kings, Ryan Shaw, Marc Broussard en deze Eli "Paperboy" Reed met zijn True Loves gaan voor een meer traditionelere rootsy benadering. In elk geval, één ding is duidelijk nadat we hen aan het werk hoorden. Soul is back and here to stay!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Capitol Records
Distr.: Emi

video