HERBIE HANCOCK - THE IMAGINE PROJECT

Van '63 tot '68 maakt muziekicoon Herbie Hancock deel uit van de groep van Miles Davis, samen met musici als Tony Williams, Wayne Shorter, Freddie Hubbard en Ron Carter. Door velen wordt dit als Davis' sterkste bezetting gezien. In die periode schrijft Hancock ook de filmmuziek voor "Antonioni's Blow Up". In '68 verlaat hij Miles Davis en richt hij zijn eigen sextet op: Buster Williams (bas), Billy Hart (drums), Eddie Henderson (trompet), Julian Priester (trombone) en Bennie Maupin (klarinet/fluit). Deze bezetting blijft bij elkaar tot '73 en einde datzelfde jaar richt Hancock een nieuwe, meer rockgeoriënteerde bezetting op, waarmee hij zijn beroemde plaat "Head Hunters" opneemt, waarbij Hancock reeds blijk gaf van een vooruitziende blik. Deze LP is een gigantisch succes in de Verenigde Staten en er worden van deze plaat meer exemplaren verkocht dan van al zijn voorgaande LP's bij elkaar. Medio '83 scoort Hancock in Engeland een hit met de scratchsingle "Rockit", afkomstig van de populaire electro-plaat "Future Shock", opgenomen met de eigenzinnige hightech-producer Bill Laswell, was destijds dan ook een project waarmee pianist Hancock blijk gaf open te staan voor alles. De samenwerking wordt op Sound System gecontinueerd. In '84 oogst hij veel lof voor de soundtrack van Norman Jewisons film "A Soldier's Story". Drie jaar later worden zijn inspanningen voor een andere rolprent, Bertrand Taverniers veelgeprezen jazz-film "Round Midnight", bekroond met een Oscar.

Herbie Hancock kan dan ook beschouwd worden als een van de belangrijkste jazziconen van deze tijd. Zijn muzikale omzwervingen zijn omvangrijk. Ongeacht de stijl die hij kiest, of het nu jazzrock, funk of hardbop is, Hancock overstijgt de grenzen. De Amerikaanse pianist weet steevast zijn muzikale handtekening achter te laten. Hancock kan met recht aangeduid worden als een van de meest creatieve en oorspronkelijke persoonlijkheden die jazz nieuwe vorm en richting geven. Onlangs vierde hij zijn 70ste verjaardag. Om dit gepast te vieren verscheen het album "The Imagine Project", een internationaal project waarop uiteenlopende muziekstijlen als jazz, klassiek, pop, rock, blues en wereldmuziek aan bod komen. De plaat bevat 10 songs, songs die hij aanwendt om grote thema's als vrede en wereldwijde verantwoordelijkheid voor onze planeet uit te drukken. Daarbij werkte aan de meeste tracks de legendarische producer Larry Klein mee, hij tekende in 2007 ook al voor het laatste studioalbum van Herbie Hancock "River : The Joni Letters", een eerbetoon aan Joni Mitchell, dat bekroond werd met een Grammy Award voor beste album van het jaar.

De verschillende sessies voor het "Imagine Project" werden ook opgenomen op film en zullen binnenkort gebruikt worden voor een documentaire of voor het internet, wellicht op een site waar fans de mogelijkheid hebben de nummers van het album te remixen. Het zal nog even wachten zijn op deze documentaire over het opnameproces, maar deze vastgelegde beelden zou hij gaan gebruiken tijdens zijn concerten dit jaar.

Hancock weet zich omringd door een all-star bezetting met artiesten als Jeff Beck, Seal, Dave Matthews, The Chieftains, Chaka Khan en Marcus Miller, om slechts enkele namen te noemen, maar de muzikale activiteit en de vanzelfsprekendheid waarmee de muzikanten elkaar vinden getuigt van een grote klasse. "The Imagine Project" bevat een versie van "Imagine" van John Lennon met Beck, Pink and India en ook het "Tomorrow Never Knows" van The Beatles met Matthews, Khan, Shorter en Anoushka Shankar tesamen met Indische muzikanten brengen het origineel van Klein "The Song Goes On", terwijl Diabete, the Chieftains, Lionel Loueke en Lisa Hannigan samen werkten aan "The Times They Are A’Changin" van Bob Dylan en John Legend en Pink verenigden hun krachten voor "Don’t Give Up" van Peter Gabriel. De bescheiden muzikale opvatting wordt nog versterkt door het samenspel, waarbij de muzikanten veel ruimte laten voor elkaar en voor de vocalisten.

Het project is opgenomen over de gehele wereld, van de Abbey Road Studio’s in Londen tot studio’s in Dublin, Mumbai, Parijs, Miami en São Paulo, dus het hart van deze plaat is een internationale plaat. De Amerikaanse pianist weet met dit project wederom zijn muzikale handtekening achter te laten.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sony Music