LILIUM – FELT

‘Lilium’ is de groepsnaam voor een duo muzikanten dat gevormd wordt door Pascal Humbert, de Franse bassist bij de alt.countryformaties ‘Sixteen Horsepower’ en ‘Woven Hand’ - beiden projecten van David Eugene Edwards - enerzijds en anderzijds Bruno Green, een zanger, percussionist en elektronicaspecialist uit Quebec, Canada.

Hun debuutplaat “Transmission Of All The Goodbyes” verscheen in het jaar 2000 en drie jaar later volgde er een tweede cd onder de titel “Short Stories”. Het muzikale project dat ‘Lilium’ toch nog steeds is voor beide drukbezette muzikanten sluimerde nadien op een waakvlammetje verder. Tot in de loop van 2009 besloten werd om er nog een keertje alle schouders onder te plaatsen en een derde plaat af te werken.

Die is er nu in de vorm van de cd “Felt”, een tien nummers tellende plaat vol dromerige sfeermuziek met vier instrumentale filmische soundtracks: “Felt” en “Amsterdam-Paris” waarvoor Christian Lechevretel trompet kwam inspelen naast “Open” en “One Bear With Me” die beiden als zuivere vruchten van de arbeid van Pascal Humbert en Bruno Green kunnen beschouwd worden.

De zes andere nummers op “Felt” zijn evenzo dromerige, melancholische klankcollecties maar dan wel met vocale ondersteuning van het mooie en voormalig permanente ‘Lilium’-bandlid Kal Cahoone voor twee songs: “Mama Bird” en “Lily Pool” en van de Australische rocker en ex-‘Bad Seeds’-lid Hugo Race voor vier nummers: “Right Where You Are” met de Italiaanse duo-vocaliste Marta Collica, “Her Man Has Run”, “Miracle” en het sluitstuk “Believer”.

Om het lijstje van deelnemende muzikanten te completeren vermelden we dan ook de bijdrage van ‘Tindersticks’-drummer Thomas Belhom, ‘Santa Cruz’-muzikant Vassilli Caillosse op pedal steel en dobro en violiste Vicky Brown uit Tucson, Arizona en dus ook af en toe meespelend met ‘Giant Sand’ en ‘Calexico’.

De ingetogen, sfeervolle, filmische en donkere sound van dit album is van het mooiste wat je heden ten dage kan aangeboden krijgen in de Americana en alt.countrymuziek waar de sombere ‘Tindersticks’ en de wat vrolijkere sound van ‘Calexico’ de uitersten van vormen. Maar zelfs uitersten hebben altijd iets gemeen en in dit muzikale genre zou die grootste gemene deler wel eens ‘Lilium’ kunnen heten. Zeer mooi schijfje.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

Label: Glitterhouse Records

Distr.: Munich Records