GRADY CHAMPION - BACK IN MISSISSIPPI LIVE

Tien jaar geleden maakte ik kennis met het schitterend album ‘Payin For My Sins’,- uitgebracht op Shanachie-, van de jonge singer-songwriter Grady Champion, bluesman uit Canton, Mississippi, die na een muzikale start als rapper zich uiteindelijk tot de blues wendde. Omdat hij behalve gitaar ook bluesharp wilde spelen, ging hij slapen met de muziek van Sonny Boy Williamson en liet deze de ganse nacht afdraaien. Na nog een tweede album bij Shanachie hoorde je nog weinig van hem, tot hij na wat omzwervingen en een tussenfase als Collegestudent muziekstudies, opnieuw opdook in bluesclubs of op cruise met harmonica en gitaar. Zijn stem klinkt inmiddels als een oude rot in de blues.

Op 7 juli 2007 trad hij op in ‘The 930 Blues Cafe' in de Congress Street te Jackson, Mississippi. Het concert was op voorhand uitverkocht en samen met zijn band en gitarist Eddie Cotton Junior bracht hij daar een schitterende show, die je nu drie jaar later op dit schijfje kan beluisteren. Afgaande op de imaginaire uitslaande vlammen moet het een fantastische show geweest zijn. Hij begint met Willie Dixon’s ‘I’m Ready’ om meer dan een uur later af te sluiten met zijn eigen ‘Blues On Christmas’, waarmee hij in 1998 nog een hit scoorde.

Zijn set was opgebouwd uit ongeveer de helft eigen nummers en de andere helft covers. Grady zingt zijn songs met een rauwe soulvolle stem, speelt harmonica als de beste en aarzelt geen seconde om emotioneel de diepste zielslagen aan te boren zoals in het verschroeiend passionele ‘Lonesome Bedroom Blues’. Ook in zijn eigen ‘Love And Memories’, met mooie pianobegeleiding, bereikt hij eenzelfde intensiteit, zijn muziek besprenkelend met het wijwater van de geloofsblues.

De frontman wordt omringd met uitstekende muzikanten, waaronder toetsenist Calvin Wilson en zijn zoon Marquis Champion die bas speelt. Hij en zijn band werden trouwens in januari dit jaar nog als winnaar uitgeroepen tijdens de 26ste International Blues Challenge en ontvingen er in Memphis de KBA Award (Keep The Blues Alive).

Grady Champion, jongste van 28 kinderen, - naar men schrijft -, heeft ongetwijfeld reden genoeg om de blues te zingen en doet dat met onvoorwaardelijke overgave, zowel in de meer funky als in de tragere nummers. Met de bluesklassieker ‘Spoonful’, waarop Cotton Jr. hem grandioos begeleidt, lijkt hij zelfs boven zichzelf uit te stijgen. En al kan je tijdens een Live optreden ook visueel genieten, auditief is deze Live uitvoering zo sterk dat er niet veel verbeelding nodig is om je tussen het publiek te wanen.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Earwig Music
Distr.: Parsifal