THE ELECTRIC TRAINS – PUT THE TRACK BACK

‘The Electric Trains’ is de naam van een rootsmuziektrio uit Connecticut bestaande uit Jack Collins, Jim Romanow en Duke York. Het speciale aan dit ensemble is dat ze zich gedurende de voorbije tien jaar specifiek hebben toegelegd op songs over de geschiedenis van het transport in Amerika.

Hun liedjes bezingen stuk voor stuk de omstandigheden die zich kunnen voordoen tijdens het reizen in thuisland Amerika, zowel per trein, met de truck of met de wagen. Hiervoor schrijven ze zelf nummers over dit onderwerp en coveren ze daarnaast liedjes van anderen en brengen ze traditionals. Opvallend gegeven daarbij is dat ze alle drie liedjes schrijven maar niet samen. Iedereen draagt op die manier zijn eigen steentje bij tot het songrepertoire van ‘The Electric Trains’.

De groep werd in 2002 als duo opgericht door Jack Collins en Duke York. De idee hiervoor ontstond toen Jack Collins als lid van een treinclub die jaarlijks schaalmodellen tentoon stelt van oordeel was dat het ook wel leuk zou zijn om tijdens die exhibities wat bijpassend muziek te spelen. Hun idee kon op heel wat bijval rekenen van de vele bezoekers op deze tentoonstellingen en zo groeide de groep uit tot de huidige bezetting met 3 leden en speelden ze elk jaar tijdens deze show.

De jaarlijkse treinshow hield echter op te bestaan in 2008 maar het trio ging toch vlijtig voort met hun nieuwe hobby waarbij ze transportliedjes tot hun handelsmerk maakten. Die songs worden in diverse muziekstijlen gebracht, gaande van folk over blues tot rock en country.

De coversongs op hun nieuwe cd “Put The Track Back” zijn “It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry” van Bob Dylan en “Running Down A Dream” van Tom Petty And The Heartbreakers (in 1989 op hun debuutplaat “Full Moon Fever”). De enige traditional op dit schijfje is “Good Morning Mr. Railroad Man”, een song die bij ons het bekendst werd in de versie van Ry Cooder en al in 1972 op diens cd “Boomer’s Story” stond.

Deze covers worden door ‘The Electric Trains’ van een geheel eigenzinnige en hun stijl getrouwe versie voorzien, maar het zijn voornamelijk hun eigen liedjes die ons kunnen bekoren. Zo houden wij van bluesrocker “East Thompson, 1891”, van “Circus Train” en “Ghost Train”, drie songs ontsproten uit de fantasie van Duke York. Ook het door Jack Collins gecomponeerde “Dead Horse” en Jim Romanov’s “Electric Trains” zijn vlot in het gehoor liggende folkrockers. Al bij al een zeer opvallend plaatje in een niet zo vaak voorkomend genre en best leuk om bijvoorbeeld via de oordopjes van te genieten tijdens een treinrit.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Label: Flaming Lawnmower Records
 

CD Baby