BLUES & BEER BAND – RESSACA & “ATÉ O ÚLTIMO GOLE…”

‘Where sunny Brazil meets sweet home Chicago’

Als wij aan Brazilië denken dan komen wij al snel uit op het voetbal en als wij aan de muziek denken dat uit dit land komt dan komen wij uit bij de samba. Toch heeft ook dit land een Bluesscène. Onlangs had ik al het genoegen om iets te mogen vertellen over de laatste cd van Flávio Guimarães en nu ligt er wederom een cd van een Braziliaanse band in mijn cd speler namelijk ‘Blues & Beer’. De naam van de band zet overigens twee zaken bij elkaar die in mijn ogen onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden, want is het niet heerlijk om te genieten van de Blues met een lekker koud biertje binnen handbereik.

De band ‘Blues & Beer’ is al sinds 1995 actief en heeft in de daaropvolgende jaren heel wat personele wisselingen ondergaan. De constante factor binnen deze band is zanger/gitarist Tavinho Rangel, die ook verantwoordelijk is voor de productie en daarnaast schrijver is van verschillende nummers. De band is vooral beïnvloed door de Rockmuziek uit de jaren zestig en de klassieke Blues. Bij optredens staan er zowel covers van onder andere B.B. King, Ray Charles en Freddie King als veel eigen nummers op de ‘setlist’. Op de twee cd’s die ik heb ontvangen staan echter vooral eigen nummers of nummers die zijn geschreven door andere Brazilianen. Opvallend is dat alle nummers worden gezongen in de taal van het land zelf namelijk het Portugees.

De twee cd’s zijn opgenomen met diverse bezettingen van Blues & Beer. In totaal spelen er naast frontman ‘Rangel’ maar liefst twaalf verschillende muzikanten mee. De eerste cd ‘Ressaca’ bevat voornamelijk Bluesnummers die stevig maar vakkundig worden gespeeld. Helaas springt de band nergens boven een gemiddeld niveau uit. De tweede cd ‘Até O Último Gole..’ gaat wat meer richting popmuziek en de composities zijn van een veel betere kwaliteit. Alhoewel ik een bluesliefhebber ben hoor ik deze tweede cd toch liever dan de eerste. Veel meer afwisseling in de nummers en hier klinkt het Portugees veel mooier dan bij de Blues op de eerste cd.

Helaas zal deze band, mijns inziens, de landsgrenzen van Brazilië niet breken. Daarvoor ontbreekt het gewoon aan echte klasse, maar mocht je eens in Rio zijn, dan is het zeker de moeite waard om eens een optreden bij te wonen.

Ruud Monde

 

Artiest info
Website  
 

Label: B & B records