GERRY McAVOY - CAN’T WIN ‘EM ALL

De uitzonderlijk begaafde Ierse bassist Gerry Mc Avoy komt op zijn 59e met zijn eerste solo-album op de proppen. En daar zijn we niet wat weinig blij mee. De man was vaste kompaan - en speelde op zowat alle releases van de betreurde Rory Gallagher mee en trok na diens dood mee op met Nine Below Zero.

Je weet waaraan je je kan verwachten dus: een stevige bass ondersteuning, fraaie , vettige ritmes. Bovendien is Gerry een begenadigd songschrijver en is zijn diepe, warme stem uitermate geschikt voor dit soort muziek. De meeste songs op deze release kwamen uit zijn pen, sommigen in samenwerking met Tommy Wilis een fantastische (Lap Steel) gitarist. Stevige, snelle nummers en verrassende covers, wat dacht je van Del Shannon’s “Runaway”, weet je nog “And I Wonder, How I Wonder, Why ?” Maar wat een versie maakt hij hier van! Fantastisch slide werk, wat Status Quo-achtig gezongen. Of hoe hij Junior Wells’ “What My Mamma Told Me” naar zijn hand draait...dit is grote klasse!

Even werden we tijdens “Behan” op het verkeerde been gezet en leken we de Kreuners’ ode aan Chris Lomme te ontwaren for God’s sake maar we waren gelukkig snel weer met onze beentjes op de grond. De bluesrocker en titelsong “Can’t Win ‘Em All” drijft op zo een heerlijk aanstekelijk ritme, Gerry zorgt voor een humoristisch tekstje en de fantastische Marc Feltham (jaja die van NBZ) zorgt op harmonica voor de nodige ondersteuning, wat een geweldige song is dit toch, temeer daar McAvoy dit dan nog zingt zoals Rory destijds op “Calling Card”, het nummer had trouwens niet misstaan op die mijlpaal uit de bluesrock geschiedenis!

Afsluiten doen ze met een briljante versie van Leon Russell’s’ “Help Me Through The Day”. Dit moet iedere fan van Rory Gallagher en NBZ ontdekken want dit is een meer dan aan te raden release. En niet alleen zij, laat ons maar zeggen dat dit voor iedere bluesliefhebber een Must Have album is. McAvoy leefde of beter gezegd speelde misschien wat te lang in de schaduw van Rory Gallagher want met deze schijf ontpopt hij zich absoluut tot een volwaardig artiest. Ik denk dat er hierboven eentje goedkeurend zal geluisterd hebben tijdens de opnames.

Bluesyluc

 

Artiest info