BLUES CARGO - DELAYED DELIVERY

Ongeacht financiële crisis, politiek-sociale turbulenties, straatprotesten, pollutie en hitte, de Grieken weten hoe muziek te maken. Daarnaast hebben zij zo hun eigen persoonlijke redenen om ‘I Got The Blues’ te zingen. De zevenkoppige bluesband ‘Blues Cargo’ zoekt hun ontsnappingsweg in de elektrische blues en laat dus rembetika, sirtaki of Hadjitakische filmmuziek aan andere muzikanten over. Met hun moderne funky electro-blues plaatsen zij zich complexloos naast de betere Chicago bluesbands.

In 1987 opgericht bracht de groep in 1993 hun eerste LP ‘First Delivery’ uit. Nu meer dan vijftien jaar later komt dit nieuw ‘delayed’ album uit waarop zanger/bassist Dimitris Ioannou en gitarist Stelios Zafeiriou het merendeel van de songs componeerden. In die tussentijd zaten zij echter niet stil. Talloze concerten her en der in Europa en geboekt worden als voorprogramma van John Mayall en John Hammond hebben hun reputatie bevestigd.

Al nemen zanger en gitarist het voortouw, toch bepalen ook de toetsenisten en de saxofonist mee de klankkleur van hun vitale blues. Zowel ‘95%’ met tintelende piano als het tragere ‘Emptiness’ met schitterende saxsolo van Babis Tsilivigos zijn elk op aparte manier aanstekelijk of aangrijpend. En Stelios Gabrielides is een verdomd goede drummer. In veertien tracks word je als het ware meegevoerd op het bluestraject dat van Louisiana naar Illinois vertrok om tenslotte in deze eeuw in Griekenland een eigen spoor te volgen. De Blues Cargo voegt er wat Olympisch vuur aan toe.

Met meestal funky songs en hier en daar een boogie toont deze Griekse band dat zij aanleunen bij de inspirerende blues van grootmeesters als Lucky Peterson, Albert Collins of Carl Weathersby. Met zijn gruizige stem kan Ioannou trouwens eenzelfde emotie oproepen, zoals op ‘Ain’t That I Don’t Love You’. Want al zijn de meeste songs funky en dynamisch, het soulelement is ook te bespeuren. Drie bandleden verloren tijdens de opnames zo een van hun ouders, wat hen niet belette om de energieke en emotionele krachten te bundelen.

Voor hen die deze zomer hun vakantie in Greece hebben gepland als je ergens de ‘Blues Cargo’ ziet geafficheerd, ik zou geen seconde aarzelen om hen een bezoekje te brengen, alleen maar om hun ‘Everyday I Have the Blues’ met die uitbundige sax Live te kunnen horen of nog ‘Boogie 69’ met het knappe gitaarspel van Zaf.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Pan-Vox

video