BROTHER LOU – AS GOOD AS YOU WANT

Veel meer dan een akoestische gitaar heeft Lou Dominguez, een singer-songwriter uit Hollywood, Florida normaal gezien niet nodig om onder zijn pseudoniem van ‘Brother Lou’ zijn folkliedjes te brengen. Toch heeft hij zich voor de opnamen van zijn nieuwste plaat “As Good As You Want” door een brede schare van lokale muzikanten laten omringen. Niet alleen om de trieste eenzaamheid in de studio tegen te gaan maar ook omdat zij met accordeon en banjo (Dan McGrath), mandoline (Teddy Strauss) en viool (Rex Blazer Jr.)absoluut een bijkomende dimensie aan zijn nummers weten te geven. Producer John Jay Martyn zorgde voor de arrangementen en de schaars aanwezige percussie die we op deze cd te horen krijgen.

De elf nummers op dit album kunnen als moderne protestsongs gezien worden, niet zoals door Woody Guthrie of Pete Seeger in de sixties uitgeschreeuwd tegen al het onrecht in de wereld maar hier vooral tegen de waanzin van het religieuze extremisme en fundamentalisme waar de hedendaagse wereld aan ten onder dreigt te gaan. Toch is er ook wat plaats voor de kleine dingen des levens die het leven van iedereen beroeren zoals de liefde en de pijnlijke realiteit van een beëindigde relatie.

In de eerste song “Nothing In The Sky” declameert ‘Brother Lou’ zijn atheïsme en uit hij zijn cynisme voor al diegenen die geloven in iets bovennatuurlijks in een zin als ‘No one’s walking on the water or coming back when they die”. In “Tonight” protesteert hij tegen de onverzadigbare honger naar geld en macht van de leiders van het land en refereert hij naar de in één ogenblik alle hoop op een betere wereld vernietigende aanslag op president John F. Kennedy in november 1963. Later krijgen diezelfde politici nog eens een veeg uit de pan voor hun ‘fundraising’ bij verkiezingen in het nummer “Rain”.

‘Brother Lou’ neemt geen blad voor de mond en deinst er ook niet voor terug om te schofferen. Zo zingt hij in de song “Hey Jesus” dat hij van zijn buurman wil houden maar dat diens geloof hem belet om ook een vriend van hem te worden: “he couldn’t feel love if you nailed it through his heart”. In “One Blues” bekritiseert hij het geloof in de eeuwige trouw en de liefde voor één partner: “someday I’ll ask the devil why she made a woman for a man”. In de volgende song “Wasted Time” zingt hij dan weer “I pray you get to heaven and they say ‘no way, go back back and try again’”.

De pijn en de gevolgen van een scheiding en de impact daarvan op de kinderen als slachtoffers maken het onderwerp uit van het nummer “Elizabeth”. Zijn persoonlijke gevoelens bij dit tragische breekpunt in zijn leven beschrijft hij in de song “Trampled Heart”, echter niet zonder er een zeer harde, cynische tekst bij te zingen.

Anno 21e eeuw zal men geneigd zijn om ‘Brother Lou’ te gaan catalogeren als een moderne protestzanger-troubadour omdat men nu eenmaal van dergelijke indeling in vakjes houdt. Maar dat er ook in deze tijden nog altijd ruimte is voor mensen die ongezouten hun kritiek over deze maatschappij willen uiten staat als een paal boven water.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Audacity Recordings