RAG-AND-BONE – NOVICE PIONEER

In de Engelse taal staat de uitdrukking ‘rag and bone man’ voor de omschrijving van een voddenman. Maar we gaan het in deze recensie niet hebben over zo’n leurder met oude kledingstukken maar wel over Mats Nilsson, een Zweedse muzikale ‘duivel-doe-al’ uit Malmö die in 2007 zijn debuutalbum uitbracht onder de titel “Rag-And-Bone”, een naam die hij ook als zijn pseudoniem en artiestennaam verkoos te hanteren.

Die eerste cd was een voornamelijk akoestisch gebeuren maar met “Novice Pioneer” - zijn net verschenen opvolger voor dat album - kiest hij resoluut voor een brede orkestratie met alle mogelijke aan folk en Americana gerelateerde instrumenten. Het nieuwe schijfje werd zowel in Malmö als in het Britse Bedfordshire en het Amerikaanse Nashville opgenomen. Mats Nilsson nam samen met de Zweedse drummer van ‘Jason & The Scorchers’ Pontus Snibb de productie van deze cd voor zijn rekening en Nilsson schreef ook de teksten en de muziek voor alle twaalf liedjes zelf.

Door het gebruik van die vele instrumenten werd dit ook een album met veel meer variatie in de muziek dan op zijn debuutplaat. De participerende muzikanten waren voornamelijk van Zweedse origine maar hij kon ook rekenen op de ondersteuning van enkele bekendere buitenlanders zoals Guy Griffin van de Engelse hardrockgroep ‘The Quireboys’ die lead gitaar speelde op “My Shortcoming” of van Warner E. Hodges van de Amerikaanse countryrockformatie ‘Jason & The Scorchers’ en Dan Baird van de Amerikaanse Southern rockersgroep ‘Georgia Satellites’ die respectievelijk lead gitaar en slide gitaar spelen op de song “Reconsideration Boogie”.

De muzikale inspiratie ging Mats Nilsson zoeken in het wat vergeten muziekverleden van de delta blues, country, gospel, bluegrass en folk die hij als doorwinterde ‘voddenman’ ging bewerken en met nieuwe arrangementen verfraaide tot deze twaalf songs voor zijn album “Novice Pioneer”.

In de titelsong waarmee de cd begint zit hij nog helemaal op de countryfolktoer, mede dankzij de aanwezige viool en mandoline en ook in het volgende “Man With No Reflection” zijn mondharmonica en pedal steel de meest opvallende countryinstrumenten. De banjo is nadrukkelijk aanwezig in het folky “No Footing At All” en “Broken Glass” en met het zeer mooi gebrachte “Say You Hate Me” probeert ‘Rag-And-Bone’ een perfecte popballad te creëren.

De meest opvallende tracks uit deze cd zijn echter twee stevige rocksongs in de vorm van “My Shortcoming” en “Reconsideration Boogie”, misschien door de inbreng van de hierboven vermelde Amerikaanse rockmuzikanten. Ook in het ‘Creedence Clearwater Revival’-achtige “The Stench Of A Ditch” zitten die invloeden uit de Amerikaanse blues- en rockmuziek.

Het vrolijke, bluesy uptempo rockertje “Lunar Hop” zorgt voor een positieve en waardige afsluitende noot bij dit lekker entertainende album. Doe zo voort, beste Mats en vergeet vooral niet om ook je toekomstige muzikale vruchten richting Rootstime te sturen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Info : Plugged