CRAIG BANCOFF – EDEN

Ik zou ze niet graag allemaal een boterhammetje willen smeren voor hun ontbijt, al die muzikanten die zich als singer-songwriter willen profileren en een gooi naar eeuwige roem willen doen door de vruchten van hun noeste arbeid via een cd wereldkundig te maken.

Maar af en toe zit er toch telkens weer een verrassing tussen het grote aanbod en horen we artiesten die ik maar al te graag aan mijn ontbijttafel zou willen ontvangen voor een interessante babbel over hun muziek. Want sommigen onder hen gaan onherroepelijk richting champagneontbijt op bed uit met heerlijk belegde broodjes waarop kaviaar als finishing touch werd gedecoreerd.

Deze culinaire inleiding is er enkel maar om uw aandacht te vestigen op een grote ster-in-wording in deze categorie van Americana singer-songwriters. We hebben het over de uit Merion, Pennsylvania afkomstige componist en zanger Craig Bancoff die met zijn vaste begeleidingsgroep een zeer sterke plaat op de markt heeft gegooid onder de titel “Eden”. In die begeleidingsgroep viel ons oor (en ook ons oog) op de knappe bijdrage van de leuk uitziende violiste en harmony vocaliste Shelley Weiss.

In deze tuin van “Eden” wortelde Craig Bancoff dertien frêle boompjes die als kleine plantjes in de rockbodem werden geplaatst maar al na enkele beluisteringen uitgroeien tot zeer stevige eiken die onverwoestbaar elke storm kunnen doorstaan. Zomaar uit het niets komt deze jonge echtgenoot van vrouwtje Aliza en trotse vader van zoontje Benjamin zijn permanente plaats in deze muziekwereld veroveren met deze 13 moderne liedjes, voorzien van zinvolle en knap geschreven songteksten.

Daarbij verdient ook co-producer Cliff Hillis naast Craig Bancoff zelf een grote pluim voor de ronduit schitterende arrangementen waarin elke instrumentale inbreng tot zijn juiste proporties wordt ingeperkt en het geheel tot heel mooie liedjes wordt omgetoverd. De in de vakpers opduikende vergelijkingen met The Jayhawks, Ryan Adams en Wilco zijn niet helemaal onterecht maar toch vinden wij dat hij vooral ‘Craig Bancoff’ is op deze cd waarin hij de luisteraar rondleidt in zijn “Eden”, een tuin waar veel plaats is voor emoties, lusten en verdriet die hij op schitterende wijze in zijn songteksten in woorden heeft omgezet.

U wilt een kort lijstje van favoriete nummers, zegt u. Wel, naast de zes onvermelde titels raden wij u aan om wat intensiever te luisteren naar het waanzinnig mooie “Beautiful Lies”, de Donovan-achtige ballad “I Will Love You” (eeuwig terugkerend onderwerp, maar hier helemaal niet zeemzoeterig gebracht), het ouderwets nostalgische “The Highway” en de wanhopige schreeuw om liefde in “Everything Left”. Daarnaast raken wij ook maar niet uitgepraat over de melodieuze tracks “St. Anthony” (die viool, man hoe mooi), “Be Your Ghost” en de heerlijke titeltrack en countryballad “Eden”.

Als u eens heel precies wilt ervaren hoe hedendaagse Americana klinkt (of zou moeten klinken) dan bevelen we u met grote aandrang dit album “Eden” van Craig Bancoff aan als educatief materiaal.


(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sweetie Records