JULIE FOWLIS - UAM

In Ierland en Schotland weten zij hoe de traditie in ere te houden, uitgaande van de gedachte dat de muziek de band is die familie, vrienden en naties bijeenhoudt. De Schotse zangeres en multi-instrumentaliste zegt het in andere woorden: een song is als het geven van een geschenk. Dat doet de in Uits, Schotland, geboren zangeres dan ook met veel gevoel bijgestaan door tal van muzikale vrienden. Genomineerd en bekroond met Folk Music Awards en gehuldigd met eerbewijzen, verdiept deze muzikante zich in de cultuur en sociale geschiedenis van de Schotse Hooglanden en de Westelijke eilanden.

Ook in de songs op ‘Uam’, vertaald als ‘From Me’, gaat zij op zoek naar de oorsprong en de achtergrond van traditionele songs en schrijft er af en toe zelf eentje. Zij zingt in het Gaelic, maar bij de song wordt telkens de vertaling gevoegd, zodat je de verhalen over frivoliteit, liefde en verlies, jaloerse zusters, verdrinking en moord probleemloos kan volgen. Niet dat het echt nodig zou zijn, want Julie’s invoelende stem, -lieflijk, broos, teder of pittig- weet steeds emotie aan de verhaallijn te verbinden. De bouzouki, bodhràn, viool en gitaar dragen bij tot de juiste sfeer en verder kleuren nog een achttal muzikanten de gemoedstemmingen van legendarische figuren of gewone heldinnen.

Naast de duetten met Eddi Reader en Mary Smith hoor je de immer schitterende pianobegeleiding van grootmeester Phil Cunningham, zoals o.m. op het instrumentale ‘The First Step’ dat Julie zelf schreef samen met bouzoukispeler Eamon Doorley. Dit naar aanleiding van het huwelijk van Julie’s neef. Zonder woorden wordt als het ware gevisualiseerd hoe het pas getrouwd koppel de Kerk verlaat een gezamenlijke toekomst tegemoet. Songs worden afgewisseld met tunes en jigs als de schaduwwisselingen over het Schotse landschap.

Een droeve song als ‘Young Catriona’, waar gitarist Tony Byrne en violist Duncan Chisholm nog tristesse aan toevoegen, vindt zijn tegenpool in het ludieke ‘I shan’t marry an old man’. Doch de meest beklijvende song is het Bretoense ‘I Was Born in the Midst of the Sea’ met Duncan’s schrijnende viool als van een gewonde vogel. Zij zong dit in een eigen arrangement op het Carnouaille festival in Quimper, wat weer bewijst hoe dicht de artieste bij het dichterlijk verleden van de Kelten aansluit. Julie Fowlis, die zingt als een Gaelic engel, doet afwisselend aan The Unthanks, Rita Connolly of aan Maireád Ní Mhaónaigh denken. Benieuwd hoe haar zangtalent tot zijn recht zal komen in het groentheater op het Brosella festival te Laken, waar zij zaterdag vanaf het podium ongetwijfeld het publiek zal betoveren en begeesteren.

Marcie

BROSELLA FOLK - ZATERDAG 10 JULI 2010 

Artiest info
Website  
 

 

video

Label: Shoeshine Records