JOAN ARMATRADING - THIS CHARMING LIFE

Armatrading draait al sinds 1972 (het album "Whatever's For Us") mee in de muziekindustrie. Vooral in de jaren ’80 scoorde ze hits met "All the way from America", "Drop the Pilot" en "Me Myself I". Maar u kent ze beslist ook van: "Down To Zero", "Love And Affection", "Bottom To The Top", "Show Some Emotion", "I'm Lucky", "Rosie" en "The Weakness In Me", de radiohits van vroeger. Raar eigenlijk dat het met Armatrading nooit echt meer wat geworden is. Zij die eind jaren zeventig even leek door te breken met een combinatie van jazz en rock waar Joni Mitchell patent op leek te hebben, en een keel kon opzetten waar jazz-zangeres Nina Simone zelfs van zou schrikken, leek in de jaren tachtig te ontsnappen.

Als het nieuwe album "This Charming Life" ook wordt opgepikt door de radiostations zou daar misschien verandering in kunnen komen. Niet dat het zo’n wereldschokkende plaat is, maar Armatrading, die in 2002 na vijf jaar studie (!) een doctoraat in de muziek kreeg uitgereikt, bewijst wel dat ze het nog steeds heeft, hetgeen ze ook de laatste weken op drie verschillende plaatsen in ons kleine landje liet horen om "This Charming Life" live ten gehore te brengen. Deze nieuwe cd van de op het Caribische Saint Kitts, op de West Indies, geboren, en in Birmingham, Engeland opgegroeide vrouw is dan ook de opvolger van "Into the Blues" uit 2007 en "Lovers Speak" uit 2003 (afgezien van de live dvd 'All The Way From America' uit 2005).

Er was een tijd dat elk nieuw album van Joan Armatrading in ons land kon rekenen op goede verkopen, maar de laatste jaren moest ze het vooral hebben van een veel kleinere, maar trouwe schare fans. Zoals de titel van haar voorgaande album "Into the Blues" al aangeeft, brengt Armatrading op deze schijf haar interpretatie van de blues. Maar Armatrading heeft niet zomaar een paar ouwe bluesklassiekers opnieuw geïnterpreteerd, ze heeft 13 nieuwe tracks geschreven met een bluesy inslag. Daartegenover vinden we op haar nieuwste album,"This Charming Life", elf nieuwe composities die ze - met uitzondering van de drumpartijen - zelf schreef, arrangeerde en inspeelde. Met deze nieuwe plaat keert ze alshetware terug naar de pop- en rocksound die destijds voor haar grote doorbraak zorgde. Nummers als "This Charming Life", "Heading Back to New York City" en "Best Dress On" hebben alvast alles in zich om veel airplay te krijgen.

Duidelijk was het wel om het roer weer volledig om te gooien met dit twintigste album. Ze heeft een zeer krachtige stem, die zeer goed past bij haar muziek, maar zij bewijst ook eens te meer dat ze een heel fijne gitariste is, zoals in haar spacey solo tijdens het zopas vermelde funky "Best Dress On". Na deze song eindigt dit album met het emotionele "Cry" op een eerder klaaglijke toon. Mooie klingelende gitaren omgorden Armatrading's nostalgische melodieën en haar desolate teksten, waarin ze de ondergang van een relatie verhaalt. "Nothing you can do is ever gonna hurt like this" zingt ze, met veel verdriet in haar stem. Of "When did you stop craving for the nearness of me?" is zeer kenmerkend op dit bekende thema, en een elegante zin om deze song af te sluiten.

Wie de oude platen van deze toch redelijk invloedrijke singer/songwriter nog met plezier draait - en waarom niet, ze heeft tenslotte veel mooie dingen gemaakt - kan deze nieuwe plaat dan ook gerust aanschaffen. Hetzelfde geldt voor andere liefhebbers van smaakvolle pop/rockmuziek. Er zijn op deze plaat hoogtepunten genoeg om fans gelukkig te houden, "This Charming Life" is dan ook wederom een vast item in de lijvige catalogus Armatrading.


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video

Label: Hypertension

Distr.: Bertus