BROTHERS OF THE SOUTHLAND - BLUE SUNRISE

Dit cd-tje hadden we privé al een heel tijdje via import in ons bezit, alleen kreeg het voor zijn Europese re-erelease (via het onvolprezen Blues Boulevard label) een véél mooier hoesje én een titel toegewezen, want dat had de Amerikaanse cd ook niet.

Brothers Of The Southland is wat men een gelegenheids Southern Rock supergroep zou kunnen noemen.Hoe kan je anders een band noemen waarin niemand minder dan Jimmy Hall (ex-Wet Willie/ Jeff Beck), Henry Paul (Outlaws / Blackhawk) Dan Toler (Allman Brothers) en Steve Gorman (Black Crowes) spelen naast Jay Boy Adams en Bo Bice en die andere Outlaw gitarist Dave Grisman spelen. Als speciale gast zien we ook nog Reese Wynans, bekend van onder meer S.R.V., Clapton en zovele andere grote namen.

Verschillende generaties Southern sterren dus, die de sound van bands als Grinderswitch, Allman Brothers, Marshall Tucker Band en Wet Willie terug tot leven brengen met een hedendaagse "twist". Southern rock was in de jaren zeventig niet alleen een muziekstijl, maar ook een "way of live". De titels van toen geven dat onmiddellijk weer: "Freebird", "Sweet Home Alabama", vrijheid en trots over zijn zuiderse afkomst was de rode draad in de meeste songs.

Een aantal van die songs worden hier met veel verve gecoverd, zoals het prachtige "Can't You see" het lijflied van de Marshall Tucker Band en Greg Allman's prachtige ballad "Dreams", dat hier een complete remake krijgt in het tweede gedeelte van de song, met heerlijk gitaarwerk van de rijkelijk voorhanden gitaristen. De opnames gebeurden in 2007 in Nashville, en hiermee bewijzen deze jongens dat Nashville niet hoeft te staan voor kleffe traditionele country, dit heeft net zoveel Southern gehalte dan de vroegere Capricorn opnames, die dit genre zo groot maakte.

Ook een aantal nieuwe songs, de meeste van de hand van Jimmy Hall, zowat mijn favoriete stem in dit genre, luister maar even naar zijn "Pray For Me". Naast deze oude rotten in het vak staat de jonge Bo Bice, winnaar van American Idol in 2005. Bo groeide op in Georgia en Alabama, verhuisde met zijn ouders mee naar Engeland, maar keerde terug naar zijn Southern State Alabama. Zijn cd die na American Idol natuurlijk moest verschijnen, was al behoorlijk gedrenkt in een zuiders sausje met covers van MarshallTucker Band en Allman Brothers, maar nu voelt deze jonge snaak zich pas helemaal in zijn element tussen al zijn idolen.

Het resultaat mag er dan ook zijn, deze overdaad aan uitstekende vocalisten en gitaristen in het genre, kan niet anders dan een pracht van een pure Southern plaat afleveren. Dat is deze "Blue Sunrise" dan ook geworden. Fans van de echte southern zoals weleer kunnen moeilijk aan deze release voorbij. Want letterlijk…zoals deze maken ze ze niet meer tegenwoordig!


(RON)

 

Artiest info
   
 

CD Baby

video

Label: Music Avenue / Blues Boulevard