RANDY KAPLAN - THE KIDS ARE ALL ID

“Vijftien liedjes en twee korte instrumentale intermezzo’s” is een beknopte samenvatting van het aangeboden songmateriaal op de cd “The Kids Are All Id” van singer-songwriter Randy Kaplan uit Los Angeles die zijn beroep als muziekleraar heeft doorgetrokken naar zijn hobby als artiest en performer.

Toch is dit een onconventionele plaat die mikt op een zeer jong publiek met liedjes waarin muzikale stromingen als folk, country, blues en pop op sublieme wijze in elkaar verweven worden tot moderne kinderliedjes waarin grappige en ernstige onderwerpen op een leuke manier worden gepresenteerd.

Randy Kaplan heeft in zijn carrière al tien platen uitgebracht waarvan er 3 specifiek op kinderen gericht zijn. Hij heeft daar dan ook twee websites voor gecreëerd: één voor de ‘kids’ en één voor ‘adults’.

In de liedjes op “The Kids Are All Id” profileert Kaplan zich als een vrolijke nonkel en zingt hij op burleske en clowneske wijze liedjes die titels meekregen als “The Hebrew-Speaking Bear (Heave Ho!)” met een hele verzameling Joodse woorden die in het bijgevoegde boekje worden vertaald, “Little Bee” met Monthy Python-achtig gesproken commentaren, “I Got Plenty O’ Nuttin’” (uit de musical ‘Porgy & Bess’), “The Money Song” (het grappig filmstukje van Dean Martin en Jerry Lewis) en “Is She A Girl Or Is She A Monkey”.

Op “The Kid Is All Id” staan stokoude liedjes uit musicals, Broadway-spektakels, eenvoudige kinderliedjes uit de oude doos en de song “Forever Young” uit het rijke repertoire van folk grootvader Bob Dylan naast eigen Randy Kaplan-composities. Drie nummers “Whistle For Willie”, “Dream Hat” en “I Like Cacti” zijn geïnspireerd op klassieke stripalbums van Ezra Jack Keats en behoren tot de beste liedjes op dit album.

We kunnen ons levendig voorstellen dat Randy Kaplan zijn toehorende kleuters en jongeren aan zijn lippen gekluisterd kan houden want hij is met zijn arsenaal aan stemmetjes een onnavolgbare verteller van verhalen, zonder daarbij als belerend over te willen komen. Hij is een moderne stand-up comedian met droge humor die niet enkel vertelt maar zijn niet altijd even ernstige boodschappen ook uitzingt.

Dit blijft natuurlijk een voornamelijk Amerikaanse aangelegenheid die onze kinderen niet meteen zullen snappen omwille van de taal en enkele typisch Amerikaanse grapjes. Daarom betwijfelen we of dit absoluut professioneel opgevatte album ook in Europa of de Benelux op voldoende belangstelling zal kunnen rekenen.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Yellow Thing Records & Books
Info : Rob Forbes