BOTTLENECK JOHN - NORTHERN HEART, SOUTHERN SOUL

Bottleneck John, met uw goedkeuren hierna BJ genoemd , zag door de uitbarsting van de Ijslandse vulkaan (neen ik waag me niet aan de naam) onlangs een paar optredens in België.. ...heu...de rook ingaan. Maar niet getreurd, hij komt terug, sla er regelmatig Rootstime’s onovertroffen concertkalender op na en mis hem niet want BJ is goed....zéér goed!

Wist hij ons vorig jaar nog te paaien met zijn project BJ & The Hound Dogs en de daarbijhorende release Howlin’ The Blues ,slaat hij ons nu murw met zijn nieuwste soloworp: Northern Heart, Southern Soul. Een zalig album heeft BJ gemaakt, aangrijpend, soulvol en met een expressieve stem. Sluit je ogen en je zou zweren dat je naar een doorleefde, oude zwarte Mississippi Blues meester zit te luisteren. BJ doet op deze release een meesterlijk zet door zijn “je bij de keel grijpende songs” wat af te wisselen met folky tintjes er door te weven..hier en daar een streepje viool, mandoline, banjo, kazoo.

Alles meesterlijk gebracht, we gaan niet alle 16 (!) door hem zelf geschreven nummers gaan bespreken , want het ene hoogtepunt volgt het andere op, meer dan 66 (!!) minuten ga je mee op zijn trip door traditionele, akoestische blues. Zijn stijl kan je wat vergelijken met Son House, de invloeden zijn uiteraard Robert Johnson en Blind Willie Johnson maar wie werd door deze heren niet beïnvloed kan je stellen. Wat ons het meest van al nog imponeerde is dat zijn songs gerust tussen die van de aangehaalde meesters mogen plaatsnemen.

Op deze release start een song met het aanslaan van een tractormotor, we zeggen niet welk lied omdat we graag zouden hebben dat je naar ‘s mans samples zou gaan luisteren (link)...Normaal gezien zijn we niet zo onder de indruk van dit soort speciale effecten maar het werkt hier zo illustrerend...Trek mee de desolate velden in, laid back, en geniet! Een fantastisch album dat je binnenkort op cdbaby kan aanschaffen maar nu alvast op zijn website.....doen, want het is een klein meesterwerkje!

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

video

Label: Bark Lake Records