MORELAND & ARBUCKLE - FLOOD

Twee jaar hebben we ongeduldig moeten wachten op een opvolger van “1861”, de uitstekende vorige release van Moreland & Arbuckle (zie previous cd reviews). Maar het wachten werd beloond want met “Flood” zijn de heren er in geslaagd om alweer een huzarenstukje af te leveren. Dit album is mogelijks nog beter dan de voorloper. Dit is hun eerste cd voor Telarc, maar wees gerust, ze hebben op muzikaal vlak geen toegevingen gedaan.

Aaron Moreland op gitaar en Dustin Arbuckle op mondharmonica en zang, krijgen op deze schijf hulp van Brad Horner op drums en het is verbazingwekkend hoeveel (gestruktureerd) lawaai en muzikale, melodieuze herrie zij brengen. Een orkaan van energie, deltablues badend in het zweet, rusteloos, dampend…The Black Keys verslagen op punten…

Moreland op zijn aangepaste sigarenkistgitaar en de powerzang en snedige smoelschuifinjecties van Arbucle zorgen voor het ene hoogtepunt na het andere. Een cover van Little Walter’s “Hate To See You Go” opent het album veelbelovend en wordt gevolgd door een furieuse live gebrachte “Legend of John Henry” dat gestaag groeit naar een kolkend hoogtepunt. “Before The Flood” is een instrumentaal niemendalletje waar je gebruik kan van maken om wat adem te halen. Een formidabele slide en dito harpgeblaas met uitzonderlijk mooi ondersteunend pianospel valt ons te beurt op “Don’t Wake Me”. De gezamenlijk gecomponeerde nummers variëren van klassieke Chicago Blues naar akoestische Mississippi Blues, het boeiende fingerpicking op “You Man Won’t Ever Know” of “Red Moon Rising” zal de liefhebbers ongetwijfeld doen watertanden.

Er staan ook twee versies op van “Can’t Get Clear”, maar zowel de elektrische als de (afsluitende) banjo versie slagen erin om een dreigende, broeierige sfeer te creëren. Het geheel werd in onze oren perfect geproduceerd, ondanks de bijwijlen “Wall of Sound”, werd het niet glad gepolijst en werden de vuile, smerige randjes eraan gelaten. Het klinkt allemaal precies en nauwgezet, niet vernieuwend maar zo intens, eerlijk, verfrissend en hoogstaand.

Een aparte vermelding toch ook voor het tekstgeschrijf…luister bvb even naar “You Man Won’t Ever Know”…jaja het gaat over wat je denkt. Een absolute aanrader dus en zij die nog niets van dit duo in huis hebben mogen zonder aarzelen hun “1861” ook aanschaffen, Moreland & Arbuckle zullen je niet ontgoochelen!

Bluesyluc

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Telarc
Distr.: Codaex

video