MOUNTAIN MAN – MADE THE HARBOR FOLK

Qua groepsnaam hebben het vriendentrio Molly Erin Sarle, Alexandra Sauser-Monnig en Amelia Randall Meath ons mooi op het verkeerde been gezet. Wie bij Mountain Man zich een beeld voor ogen haalde van stoere, bebaarde binken, verweerd door de natuurelementen slaat de bal goed mis. Hun band met de bergen slaan ze met hun zo uit de Appalachen geplukte folkmuziek en hun schitterende a capella gezangen die niet meer nodig hebben dan de begeleiding van een akoestische gitaartokkel om je te doen wegzweven over hoge toppen en diepe dalen. Het drietal ontmoette elkaar tijdens hun studies in Vermont, waar ze samen een huis deelden.

“Made The Harbor “ is hun debuutalbum en wie op zoek is naar soberheid en de intense intimiteit van hun perfecte harmonieën zal aan deze plaat veel plezier beleven. Ze bewijzen moeiteloos dat de menselijke stem met grote voorsprong het mooiste instrument op onze aardbol is. Alles wordt subtiel en breekbaar gehouden en in verschillende songs wordt zelfs de akoestische gitaar aan de kant gezet om hun drie wonderbare stemmen de volle aandacht te schenken. Liefde voor de mensheid, de natuur en de dieren zijn hun geliefkoosde en gedeelde onderwerpen maar ze geven hun nummers een zodanige originele atmosfeer dat er onmiddellijk een diepe gevoelsband wordt geschept. Dit is een plaat waar je stil van wordt, stil van de schoonheid van de stemmen en de songs die in alle eenvoud een rustig luisterkader verdienen om er ten volle van te genieten. Crosby, Stills & Nash, Fleet Foxes, Joanna Newsom of een Gillian Welch zitten aan dezelfde tafel als Mountain Man. De meisjes zochten het desolaat kader van een verlaten fabriek op om de juiste stemming te vinden en de opnames klinken net alsof ze bij je in de huiskamer werden opgenomen. De plaat telt dertien nummers, maar deze werden over het algemeen kort gehouden met een draaitijd van rond de twee minuten.

De opnameapparatuur draait al voordat Mountain Man van start gaat en hoorbaar hun stemmen schraapt om met “Buffallo” op pad te gaan langs de oevers van de Mississippi met een akoestische gitaar die balanceert tussen drie prachtige stemmen. Hoor je dit nummer precies gedempt klinkend vanuit een klein kamertje, licht ruisend als een analoge opname, dan klinkt zijn opvolger “Animal Wings” ontroerend weids en atmosferisch, met een natuurlijke echo en schitterend hoge a capella gezangen. Nergens voel je het ontbreken van een begeleidingsband als een gemis aan. Meer nog, de instrumenten zouden dan wel eens een storende factor kunnen zijn en de broze breekbaarheid die deze plaat juist dit unieke cachet geven, verbreken. Op verschillende songs zoals het bijna kerkelijke “Mouthwings”, het jazzy, dixie accapellakoortje in “How’m I Doin”, de vertederende lullaby “Honeybee” of het bijna gregoriaans in canon gezongen “Babylon” wordt zelfs de akoestische gitaar aan de kant gezet om de vocale expressie maximaal te benutten. Mooiste voorbeeld van het absolute stemmenspel is de speelse afsluiter “River”, waar “Mountain Man zich ontpopt als de vrouwelijke Voice Male, en de stemmen instrumenten worden. Ondertussen hebben we mogen proeven van een eenzaam en desolaat droevig klinkend “Dog Song”, de song waar alles mee begon voor de drie meisjes van Mountain Man. “Soft Skin” klinkt als een kruising tussen Fleet Foxes en Crosby, Stills & Nash en de melodische folksong “Sewee Sewee” speelt in op een Joanna Newsom. Het langste nummer “Loon Song” klokt af op meer dan vier minuten, maar werkt diep hypnotiserend op je in, met zijn repetitieve, trage gitaartokkel en het engelengezang dat als een karma boven deze song zweeft.

De meisjes van Mountain Man hebben hun schrijnend mooie vocalen gegoten in een debuutalbum om stil van te worden. Dit maakt van “Made The Harbor” bijna een spirituele plaat die je terugbrengt naar de eenvoud der dingen. Niets klinkt zo mooi als deze drie perfect harmonisch klinkende stemmen. Dit is een album dat rust uitstraalt en al uitkijkt naar een knisperend haardvuur, lonkend naar knusse winteravonden.

Blowfish

 

Artiest info
   
 

Label: Bella Union

video

Distr.: V2