MISSISSIPPI HEAT - LET’S LIVE IT UP !

Begin april stond harmonicavirtuoos Pierre Lacocque met zijn band op het festivalpodium in ‘Blues’d Up’ te Bierbeek, waar blueslady Inetta Visor, ‘Sister With Many Voices’, soulvolle blues ten gehore bracht. In dit inmiddels negende album, - het derde voor Delmark -, kan je hun set quasi als een heruitgave opnieuw beleven, want de voornaamste protagonisten van ‘Mississippi Heat’ zijn opnieuw vertegenwoordigd op dit één uur durende studioalbum. Ook gastmuzikant Carl Weathersby doet mee, al beperkt hij zich hier tot gitaarspel. In zijn plaats vertolkt nu een andere bluesveteraan enkele songs, gitarist John Primer, rasmuzikant die ooit nog bij Muddy Waters en met Willie Dixon speelde.

In 1991 opgericht door de bluesbevlogen Lacocque, die als kind ons land ruilde voor Amerika, ontwikkelde deze band in de voorbije decennia een eigen sound gebaseerd op de bluesstijl van de Windy City. Met het aantrekken van vocaliste Inetta Visor werd het soulelement versterkt, zoals zij prachtig illustreert in het invoelende ‘Another Sleepless Night’. Pierre was nog geen twintig toen hij tijdens een concert in zijn nieuw thuisland Amerika in de ban geraakte van het harmonicaspel van Big Walter Horton. De verslaving aan dat magisch instrument zou tot heden duren. In alle volgende jaren vervolmaakte hij zijn spel dat kan variëren van subtiel tot uitbundig.

Nagenoeg alle tracks op dit album schreef Pierre zelf. John Primer’s ‘I Got Some News Today’ is een van de uitzonderingen, naast Inetta’s ‘She Died From A Broken Heart’, een aangrijpende ‘torch song’, intens door Inetta vertolkt. Het vrouwenkoortje, Pierre’s droef harmonicaspel en Weathersby’s gevoelvolle gitaarsolo verhevigen het hartzeer. ‘Daggers & Spears, deze keer gezongen door Rhonda Preston, belijdt eveneens vrouwelijke zielenpijn. Maar het Gospelachtige ‘Peace Train’ daarentegen gaat over in een kerkelijke jubelstemming.

De meeste songs zijn echter up-tempo, jump of funky, zeker wanneer de koperblazers ‘The Chicago Horns’, met trompettist Kenny Anderson, bijspringen. Of nog Christopher Cameron op orgel of piano, zoals op ‘I Want To Know’. Ook Kenny Smith, zoon van de grote ‘Big Eyes’, drumt met overgave. De bandleider omringde zich met een select clubje muzikanten die allen de Chicago blues van de beginjaren zijn toegewijd, maar tevens op persoonlijke wijze evolueerden. Dit album staat al vooraan in de rij om een Award binnen te rijven. En de nominaties zijn er al.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records

Distr.: Music & Words