AL STONE - I WANT IT ALL

Met al die uitstekende releases die we dit jaar al mochten begroeten is het misschien wat voorbarig om te stellen dat we met deze “I Want It All” dè Blues/Bluesrock cd van het jaar in handen hebben. Feit is in ieder geval dat dit album heel hoog zal staan op ons eindejaarslijstje.

Het prille Electro Glide Records heeft met deze Al Stone in ieder geval een voltreffer in huis gehaald. De man, intussen 56 j oud, kwam voor het eerst in contact met de blues op 14 jarige leeftijd toen zijn zus bas speelde in verschillende bluesbands in Detroit en Chicago. Hij leerde gitaar spelen en begon al snel te jammen met oudere bluesmannen als Big Moose Walker, Jimmy Johnson en andere in de bekende Kingston Mines Club in Chicago.

Het feestje start met de titelsong, drijvend op een funky groove met heerlijke gitaaruithalen vertelt hij het verhaal van een vriend die hem vroeger naar zijn optredens placht te brengen in zijn Cadillac. Een tweede funky bluesnummer met wah-wah gitaar krijgen we op “Strange”, met gesmaakte vocale bijdrage van Debbie Bailey Rider (Lynyrd Skynyrd Band). Zijn solo’s op dit nummer zijn alweer meer dan indrukwekkend.

Eerste bij de keel grijpend nummer is “The Captain”, een plakker van jewelste met onwaarschijnlijk mooie tekst. Even lijkt het dat Al wat moeite heeft om met zijn stem de hoge(re) noten aan te kunnen maar met de stuwende bas van Banner Thomas en de engelachtige bijdrage van Debbie is dit een eerste hoogtepunt. Rockende blues dan op “She’s Gone”, een plezante overgang naar het absolute meesterwerk op het album: “Blind Dog”, een briljante slowblues met een fantastische groove. Superlatieven schieten hier te kort. De harmonica bijdrage van Rob Peck maken dit nummer gewoon perfect. Toen in de States luisteraars dit nummer op de radio hoorden belden zij direct de stations op om te weten waar en hoe ze dit nummer konden bekomen. Je moet het horen deze song om je er iets kunnen bij voor te stellen, dit is van het beste dat wij ooit al gehoord hebben. Het nummer duurt meer dan 5 minuten maar mocht nog heel wat langer duren. Op zich alleen al de aanschaf van deze release waard. Merkwaardig ook hoe Al Stone na een grappige intro zijn gitaar laat praten (samenvallend met zijn stem) op “Pontiac 4 Door” is alleen de grootste gegeven. We gaan niet alle nummers zitten opsommen daar heeft u waarschijnlijk geen boodschap aan. Ze zijn allen goed tot fantastisch, Southern Bluesrock, Delta Blues, pure rock, je vindt het allemaal op deze “I Want It All”. “Walking Gane” is een afsluiter in schoonheid, akoestisch beginnend en ontploffend in vettige riffs en heerlijks slide uithalen.

De man schreef bovendien alle songs zelf, zowel tekst als muziek wat onze bewondering voor hem allen maar nog groter maakt. Mr. Stone is ondertussen alweer nieuwe nummers aan het schrijven voor een album dat in februari volgend jaar zou moeten verschijnen. We kijken er reikhalzend naar uit want met dit album heeft het hij zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Hij heeft er namelijk zelf voor gezorgd dat de lat wel héél hoog ligt. De reacties op dit album in de States zijn unaniem lovend en waar hij optreedt laat hij een enthousiaste menigte achter. Het is wachten op zijn komst naar het vasteland. Wie haalt deze topper als eerste naar onze podia ? In afwachting kunt u dit absolute meesterwerk in huis halen en smachtend zijn komst afwachten. Wij zijn er klaar voor, nu u nog !

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Electro Glide Records