JUSTIN RUTLEDGE – THE EARLY WIDOWS

Vier jaar geleden werd de nu 31-jarige Justin Rutledge uitgeroepen tot “Toronto’s Singer-Songwriter Of The Year” naar aanleiding van het verschijnen van zijn tweede plaat “The Devil On A Bench In Stanley Park” die volgde op debuutalbum “No Never Alone” uit 2005.

Deze Canadese alt.countryzanger werd in zijn carrière al veelvuldig vergeleken met Ryan Adams maar hij zegt zelf meer inspiratie te hebben gevonden bij artiesten als Hank Williams en Leonard Cohen. Tijdens één van zijn tournees doorheen Canada, Amerika en Europa speelde hij het voorprogramma van die andere Canadese singer-songwriter Hawksley Workman.

Hij slaagde er in om deze Hawksley Workman als verdienstelijke en kwaliteitsbepalende producer van zijn nieuwste plaat “The Early Widows” aan de haak te slaan en daarmee doet Justin Rutledge een schitterende realisatie want die nieuwe cd is een pareltje in het alt.country-genre. Tien heerlijk emotievolle liedjes vol pathos en pedal steel (gespeeld door Burke Carroll), toch kenmerkend voor deze muziekstijl.

“The Early Widows” is zijn vierde studioplaat die volgt op het album “Man Descending” uit 2008 waaraan o.a. Jim Bryson, Jenn Grant, Hawksley Workman en Ron Sexsmith hun medewerking kwamen verlenen. Justin Rutledge heeft het roer vrij strak omgegooid voor deze plaat en heeft voor het eerst meer op de elektrische gitaar dan op de akoestische gespeeld.

De liedjes vertellen het verhaal van een centrale figuur die hij selecteerde uit het boek “Divisadero” van auteur Michael Ondaatje, die zelfs meeschreef aan enkele songs en tekende voor het poëtische kroonjuweel “Be A Man”, de intimistische en schitterende eerste single uit “The Early Widows”. Andere bekende medewerkers aan deze plaat zijn naast Hawksley Workman op piano en keyboards de Canadese singer-songwriter Suzie Ungerleider (aka ‘Oh Susanna’) en countryzanger Darrell Scott uit Nashville.

Die vergelijking met Ryan Adams in de pers is niet onterecht maar persoonlijk vind ik toch dat Justin Rutledge veel nauwer aansluit bij de sound van die andere Canadese formatie ‘Great Lake Swimmers’ zoals o.a. in de nummers “Islands”, “Turn Around” en “Snowmen”. Zijn melancholische tristesse-stem is in deze liedjes over gebroken harten en bijhorende gevolgen zeer gelijkend op die van Tony Dekker.

Dat is anderzijds niet zozeer het geval in de countrysongs “Jack Of Diamonds” en “I Have Not Seen The Light” of in de softrocker “The Heart Of A River”. De ontroering vormt echter wel de basis van de twee laatste muzikale hoogtepunten op “The Early Widows”, bestaande uit het meer dan 9 minuten durende kortverhaal “Carry On” waarin Justin Rutledge pas na 3 minuten zijn stem laat horen en het zeer minimalistisch gebrachte maar o zo mooie slotnummer “All Around This World”.

Liefhebbers van deze romantische patos kunnen “The Early Widows” met de ogen dicht aanschaffen en ze vooral dicht houden bij de beluistering waardoor je in een alle gevoelens strelende sfeer terecht komt die je liefst van al nooit meer zou verlaten. Dit is een prachtplaat en waar meesterwerk waarmee Justin Rutledge een definitieve plaats in mijn lijstje van favoriete singer-songwriters heeft afgedwongen.

(valsam)

 "With Hawksley Workman in the seat of the producer, Justin Rutledge has created a true alt.country masterpiece with his new album "The Early Widows". Ten wonderful and emotional songs about broken hearts and its consequences, filled with lots of pathos and melancholic 'tristesse' in his beautiful voice ressembling 'Great Lake Swimmers'-vocalist Tony Dekker. Justin Rutledge is definitely deserving a place in my list of favorite singer-songwriters." - www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records
Distr.: Rough Trade

Info: Hemifran