MGMT – CONGRATULATIONS

De in 2002 in Brooklyn, New York opgerichte elektropopformatie MGMT (afkorting voor ‘Management’) is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de twee elektronica-nerds Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser die elkaar aan de Universiteit van Connecticut hebben leren kennen.

Hun gemeenschappelijke interesse voor ‘noise rock’ en de elektronische muziek zorgde er voor dat ze aan het einde van hun studies een eerste ep uit konden brengen met 6 songs. Na een album in eigen beheer en een tweede ep wilden ze er de brui aan geven maar topproducer Rick Rubin van Sony-Columbia Records deed ze van mening veranderen door hen een stevig platencontract voor de neus te schuiven en meteen een eerste professioneel opgenomen cd op de markt te brengen.

De voornamelijk met synthesizers geproduceerde pop- en rockmuziek van MGMT op dat album “Oracular Spectacular” zorgde voor een ongezien succes. Hun cd haalde de 1ste plaats in de Bilboard hitlijsten en werd tot beste plaat van 2008 uitgeroepen door het vooraanstaande magazine ‘New Musical Express’. ‘Rolling Stone’ noteerde het album als 18e beste plaat van dit decennium.

Hun eerste single “Time To Pretend” uit die plaat stond wekenlang bovenaan de meeste Europese en Amerikaanse hitlijsten. Opvolgers “Electric Feel” en “Kids” deden het even zo goed in de charts. Ze tourden doorheen de wereld als voorprogramma van o.a. Radiohead, Beck, Paul McCartney en M.I.A. en gingen wat later opnieuw op tournee als headliner.

Groot was dan ook de curiositeit voor hun tweede studioplaat die enkele weken geleden verscheen onder de titel “Congratulations”. Vaak is er het risico dat de opvolger voor zo’n verkoopsucces wat tegen valt, maar dit kunnen we echt niet zeggen van deze 2e MGMT-plaat. Het duo heeft zich tot een heuse groep omgevormd door de toevoeging van Matthew Asti, James Richardson en Will Berman die allen multifunctioneel inzetbaar zijn door hun brede beheersing van diverse instrumenten. Voor de productie van dit album heeft MGMT een grootmeester van de psychedelische muziek ‘Sonic Boom’ - wiens echte naam Pete Kember is en vooral gekend van de groep ‘Spacemen 3’ - als meewerkend co-producer ingeschakeld.

Opvallend is dat MGMT heeft besloten om geen enkele single uit dit album te selecteren omdat ze van oordeel zijn dat de songs op “Congratulations” een coherent geheel dienen uit te maken en niet los van elkaar kunnen/mogen worden beoordeeld. We kunnen ons daar wel wat in vinden want het doorlopende verhaal in nummers als “It’s Working”, “Someone’s Missing”, “I Found A Whistle”, het swingende “Brian Eno” (vernoemd naar de ex-synthesizergoeroe en producer van ‘Roxy Music’) en titeltrack “Congratulations” hoort zich aan als een breed uitgesponnen boek.

Enkel het meer dan 12 minuten durende muzikale epos “Siberian Breaks” staat wel een beetje eenzaam op zichzelf als kloon van oud werk van bvb. ‘Pink Floyd’ of ‘The Flaming Lips’. Anderzijds biedt de groep een andere track “Flash Delirium” wel gratis als download aan op hun website.

MGMT speelt live in de Benelux op 3 oktober in de ‘Ancienne Belgique’ in Brussel (jammerlijk geheel uitverkocht) en op 4 en 5 oktober in de Amsterdamse concertzaal Paradiso. Als u daar om één of andere reden niet naar toe zou kunnen, durven we u hun cd “Congratulations” als troostprijs aanprijzen. U zult zich zo’n aanschaf voorwaar niet beklagen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Columbia Records
Distr.: Sony Music