BILL KIRCHEN – WORD TO THE WISE

De Amerikaanse rockabilly-gitarist Bill Kirchen werd 62 jaar geleden in de staat Michigan geboren en maakte nadien in zijn leven vele omzwervingen doorheen ‘The Land Of Hope And Glory’ om uiteindelijk zijn finale stek te vinden in muziekstad Austin, Texas. Sinds meer dan 40 jaar staat hij op de podia met zijn ‘Fender Telecaster’ bouwjaar 1959 - zijn trouwe vriend - omgord. Hij volgde lessen in dezelfde school als Iggy Pop en Bob Seger en kwam in de muzikale belangstelling als gitarist gedurende een tiental jaren bij de originele bezetting van de formatie ‘Commander Cody And His Lost Planet Airmen’.

Later werden hem de eretitels ‘The Titan Of The Telecaster’ en ‘The King Of Dieselbilly’ toegekend omwille van de typische sound met stukje country, blues, rockabilly, boogie-woogie en western swing die we vaak in truckersliedjes horen en die hij uit zijn twanggitaar wist te halen. Die klanken waren in de voorbije decennia eveneens te horen op werk van o.a. Nick Lowe, Emmylou Harris, Doug Sahm en Elvis Costello. Daarnaast trad hij veelvuldig op met zijn eigen begeleidingsgroep ‘Too Much Fun”.

Naast gitarist is Bill Kirchen ook een zeer verdienstelijke zanger en songschrijver, een eigenschap die hem er toe aanzette om 8 soloplaten uit te brengen met in 2007 de laatste in de rij getiteld “Hammer Of The Honky Tonk Gods”. Voor die laatste soloplaat kreeg hij de hulp van Nick Lowe, Dave Gonzalez (‘The Paladins’) en de veel te vroeg overleden Chris Gaffney (‘Hacienda Brothers’).

Om zijn 40e verjaardag in de muziekbusiness te vieren werd besloten om een nieuwe cd uit te brengen. Voor “Word To The Wise” heeft Bill Kirchen er voor gekozen om muzikale ‘partners-in-crime’ uit te nodigen om de songs op dit album te komen inzingen. Zo zingen Paul Carrack en Nick Lowe in duet het door Merle Haggard geschreven liedje “Shelly’s Winter Love”, meteen ook de mooiste song op dit album. Elvis Costello geeft dan weer het beste van zichzelf in “Man In The Bottom Of The Well”, Chris O’Connell zingt op Roger Miller’s “Husbands And Wives” en Blackie Farrell zorgt voor de vocalen op “Open Range”.

Folk-blueszangeres Maria Muldaur kweelt in haar typische eigen stijl mee in het nummer “Ain’t Got Time For The Blues” en Dan Hicks laat zich horen in de titeltrack “Word To The Wise”. De overige liedjes worden door Bill Kirchen zelf gezongen terwijl hij naar hartenlust de snaren van zijn ‘Telecaster’ beroert en qua songstijlen fluks wisselt tussen folk, country, rockabilly en blues.

Ook vrouwtje Louise mag meezingen, good old Commander Cody in hoogst eigen persoon speelt piano op het nummer “I Don’t Work That Cheap” en de tijdens de opname doodzieke en even nadien aan kanker overleden mondharmonicavirtuoos Norton Buffalo mag mee helpen afsluiten in het swingende “Valley Of The Moon”.

“Word To The Wise” is op deze wijze een echt werk van en vol liefde geworden van stuk voor stuk doorwinterde rasmuzikanten die zich vrolijk hebben uitgeleefd bij de opname van het album en dat duidelijk hoorbaar voor de muziekliefhebbers hebben laten registreren. M.a.w. een echte aanrader.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

Distr.: Rough Trade