JUDY COLLINS - PARADISE

Ondanks haar 71 jaartjes op de teller denkt folkzangeres Judy Collins nog helemaal niet aan een weliswaar sinds lang verdiend pensioen. De muziek stroomt bij haar door het bloed en de reeks platen die zij in haar carrière heeft opgenomen kan je al sinds geruime tijd niet meer op één A4-blad neerschrijven. Haar eerste plaat was “A Maid Of Constant Sorrow” en verscheen in 1961, nu bijna 50 jaar geleden.

Ondanks het feit dat ze zelf ontelbaar veel liedjes heeft gecomponeerd, bleef Judy Collins ook altijd haar coverversie brengen van de liedjes van andere artiesten die ze koesterde als waren het haar eigen kinderen. Het was trouwens Judy Collins die de wereld deed kennis maken met grote artiesten als Leonard Cohen, Randy Newman en Joni Mitchell door liedjes van deze destijds nog onbekende songschrijvers op te nemen.

Judy Collins is ook nu nog een zeer geëngageerde activiste en voert als Unicef-ambassadrice al vele jaren campagne tegen het gebruik van landmijnen en de levensverwoestende gevolgen ervan. Na de zelfmoord van haar depressieve zoon Clark op 33-jarige leeftijd in 1992 greep ze dit emotionele moment ook aan om hierover lezingen te gaan geven om zo proberen te voorkomen dat mensen naar dit ultieme wapen zouden grijpen om uit deze wereld te stappen.

Haar laatste plaat dateert toch alweer uit 2007 en was “Judy Collins Sings Lennon And McCartney”, een coveralbum met songs van deze historische Beatles. Ook haar nieuwste plaat “Paradise” is opnieuw een schitterende collectie van coversongs. Enkel “Kingdom Come” - een tribute song voor de brandweerlui van New York voor hun werk tijdens 9/11 - is een eigen nieuwe compositie die overigens helemaal niet misstaat tussen klassiekers als “Over The Rainbow”, Tim Buckley’s “Once I Was”, Amy Speace’s “Weight Of The World”, Jimmy Webb’s “Gauguin” en het veelvuldig gecoverde en vooral van Johnny Cash gekende nummer “Ghost Riders In The Sky”.

Judy Collins nodigde ook enkele old-time friends uit om te komen meezingen op 3 nummers. Zo zingt ze in duet met Joan Baez op diens nummer “Diamonds And Rust” en zingt Stephen Stills mee met Judy Collins voor het mooi gecoverde nummer “Last Thing On My Mind” van Tom Paxton. Ook beklijvend knap is het akoestische duet dat ze met Michael Johnson zingt in diens compositie “Emilio”.

De nog steeds loepzuivere stem van deze zangeres klinkt nog altijd even sacraal als vele jaren geleden. Voor ons hoeft Judy Collins nog geen pensioneringsfeestje op te zetten want ze kan ook anno 2010 nog als stichtend voorbeeld dienen voor het jonge, aanstormende muzikale talent.

(valsam)
“The still crystal clear and sacral voice of 71 years old Judy Collins is not at all affected by age. With her cover album ‘Paradise’ she delivers one of the most intriguing and best records in her career. She still serves as a living example of dedication and persistence to all the young and coming musical talents.” – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Wildflower Records
Info: Hemifran