REBECCA LOEBE – MYSTERY PRIZE

Rebecca Loebe (spreek uit: Low-Bee) kijkt je met een mierzoet smoeltje aan van op de hoes van ‘Mystery Prize’, haar derde cd. Bloemetjes en vogeltjes sieren de foto en op de website van deze jongedame is het al pastelkleur wat de klok slaat. Maar vergis u niet: ook al ziet Rebecca er uit als een katje dat je gerust zonder handschoenen kan aanpakken, haar muziek is in ieder geval goed genoeg om te boeien.

Rebecca Loebe is nu ondertussen bijna vier jaar fulltime muzikant. Daarvoor verdeelde ze haar tijd nog tussen haar passie en haar job als technieker in een opnamestudio (wat natuurlijk ook dicht aanleunt bij wat ze nu doet…). Ondertussen is haar agenda goed gevuld geraakt met optredens van allerlei soort. Colleges, koffiehuizen en zalen, in thuisland VS en Europa, alles is de revue al gepasseerd. Haar muziek omschrijft ze zelf als ‘post-brontosaurus indie folk / crunk. Dit kan allemaal wel zijn, maar wat vinden wij ervan?

De songs op ‘Mystery Prize’ zijn in ieder geval goed geschreven en, niet verwonderlijk, uitstekend geproduced. Alles draait zonder twijfel rond haar stem en de akoestische gitaar, al treden de begeleidende muzikanten ook geregeld even op de voorgrond. Zonder dat ze op een storende manier de aandacht trekken leveren mensen als multi-instrumentalist Will Robertson of percussionist Mike Meadows prima bijdragen.

Maar zoals eerder gezegd is datgene wat er echt toe doet de stem van Loebe. Ze laveert schijnbaar probleemloos tussen kwetsbaar en hard, teder en venijnig, lief en gemeen. Ik las ergens op het net dat ze op tekstueel vlak neigt naar Dylan. Om maar meteen duidelijk te zijn: echt niet! Loebe zegt wat ze moet zeggen en er zitten zeker een paar sterke lyrische passages tussen de songs (luister maar eens naar ‘Married Man’), maar volgens mij heeft ze op dit gebied zeker nog een groeimarge.

‘Mystery Prize’ is het tweede album van een dame die muzikaal het midden houdt tussen Norah Jones en Ani DiFranco. Ze is geen voor de hand liggende folk-artieste, ook al kan je de invloeden uit deze muziek niet ontkennen. In haar thuisland wordt ze door verschillende media op handen gedragen. Zo ver wil ik (nog) niet gaan, maar zeker is wel dat ‘Mystery Prize’ een meer dan verdienstelijke tweede plaat.

(Lewis)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Continental Record Services

Distr.: Munich Records