BRIAN LEE – MOTH

Een motvlinder is een insect die we liefst van al meteen met de rugzijde van onze pantoffel naar de eeuwige jachtvelden verwijzen. “Moth”, het album van de uit Seattle afkomstige singer-songwriter Brian Lee doet eigenlijk net het omgekeerde want het slaat ons met verstomming frontaal in het gezicht.

Net als een motvlinder transformeert deze jonge muzikant in een mooi glimmende vlinder die ons met zijn tien liedjes op deze cd heel aangenaam komt verbazen. Hij kwam uit zijn cocoon gekropen en vertelt verhalen over zijn emoties, zijn gevoelens en zijn leven in catchy en melodieuze liedjes. Daarbij schuwt hij naast de leuke momenten ook de minder aangename belevenissen niet.

Het album werd met een volwaardige band opgenomen, wat tot een brede orkestratie heeft geleid en zangeres Grace Laxson zorgt voor erg leuk klinkende harmony vocals. “Moth” begint nochtans zeer rustig met kwetterende vogels en een blaffende hond in het bijna akoestisch gebrachte “Love To Me”. Maar daarna komt de ‘swing in the thing’ met uptempo poprockliedjes als “Wrapped Up In Books”, “Glad You Are Mine” en het hitgevoelige “Devil Hunting”.

De rustige piano- en gitaarballade “Lady In Black” zorgt voor wat aangename verpozing maar is ondermeer door de mooie samenzang tussen Brian Lee en Grace Laxson in harmonie met het zachte pedal steelgeluid van albumproducer Franchot Tone één van de mooiste nummers op “Moth”. “Fences” is een andere melodieuze ballad die eigenlijk als bijna even mooi geklasseerd mag worden en ook “Boys Don’t Cry” is een bijzonder knap en hitgevoelig nummer dat misschien wel dienst zou kunnen doen als eerste single. Ook bijna-titeltrack “Moths” is een bijzonder knappe compositie die enkele keren van tempo wisselt en ook Latijnse gitaarklanken en opzwepende percussieritmes laat horen.

8 van de 10 tracks zijn eigen composities van deze getalenteerde singer-songwriter maar hij covert ook respectvol twee van zijn favoriete songs. “Wrapped Up In Books” is een nummer uit het repertoire van de Schotse popgroep ‘Belle And Sebastian’ en de cd-afsluiter is een geheel persoonlijke, vrolijke versie van de Bob Dylan-traditional “I Want You”.

Qua zangcapaciteiten doet deze Brian Lee me meermaals terugdenken aan de Amerikaanse indierockersband ‘Bright Eyes’ en hun zeer aimabele frontman Conor Oberst. Daarmee is misschien wel het ultieme bewijs geleverd dat deze eerste volwaardige en zeer gevarieerde full-cd boordevol potentieel zit en hopelijk de eerste in een heel lange rij van toekomstige Brian Lee-platen mag wezen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Distr.: Bertus