JOE IADANZA – ALL IN GOOD TIME

Als zoon van Italiaanse immigranten en vakbondsmilitanten maakte de in New York opgegroeide Joe Iadanza al op zeer jonge leeftijd kennis met het fenomeen dat wij hier kennen als het passionele nastreven van ‘The American Dream’, de drang naar succes en roem die bij elke jonge Amerikaan door de aderen stroomt.

Voor Joe Iadanza zelf lag die droom gesitueerd in de wereld van de muziek. Hij wilde het na de geboorte van dochtertje absoluut gaan waarmaken als singer-songwriter en zijn warme stem en présence naast zijn talent om betekenisvolle teksten te schrijven waren daarbij de ideale voedingsbodem. Zijn debuutplaat “Traveling Salesman” uit 2008 kon zo op goedkeurende kritieken rekenen in de muziekpers waar ook de redactie van Rootstime toe behoort.

Zijn nieuwe plaat “All In Good Time” moet de positieve beoordelingen komen bevestigen. Joe Iadanza schuwde het risico daarbij niet want “All In Good Time” verschilt eigenlijk vrij sterk van zijn debuutplaat. Veel meer akoestische, naakte songs waarbij hij enkel zijn akoestische gitaar als begeleidend instrument hanteert. Je kan zijn tien voor dit album geselecteerde songs best vergelijken met de stijl van songwriters als Cat Stevens, John Prine, Damien Rice en een akoestische Bruce Springsteen (zie “Nebraska”).

Door de minimalistische instrumentatie bij zijn nummers wordt je als luisteraar haast gedwongen om aandachtig naar zijn ingetogen gebrachte songteksten te luisteren wat een paar keer een behoorlijk beklijvende ervaring is. Dat is ondermeer het geval bij de nummers “Skin And Bones”, “For Those Who Wait”, “Ghost Town”, “Stuck On You” en “Remiss”. De uitstekende, sobere productie van dit album door Evan Brubaker (o.a. Rachel Harrington en Jenee Halstead) verdient daarvoor ook even in de spotlights geplaatst te worden.

In het bijgevoegde infoblad wordt aangegeven dat deze cd voornamelijk tot stand kon komen met de sponsorgelden van onverwijlde fans van de muziek van Joe Iadanza. Als het vertrouwen van deze mensen in hun artiest zo groot is dat ze er hun eigen centen in investeren, wie zijn wij dan nog om ons waardeoordeel over “All In Good Time” uit te spreken. Dit aan zijn overleden vader en voorbeeld opgedragen album slaagt er regelmatig in om bij de luisteraar in al zijn eenvoud kippenvel te bezorgen en dat overkomt deze jongen eigenlijk maar zeer zelden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Trespass Music