DENNIS KOLEN – NORTHEIM / GOLDMINE

Dennis Kolen is een singer-songwriter uit Rotterdam die van zijn vriend en grote muziekliefhebber Günter Pauler - eigenaar van het prestigieuze Stockfisch-platenlabel - de gelegenheid kreeg om zijn nieuwste en vijfde soloplaat voor dat gereputeerde Duitse label uit te brengen. De opname en de productie waren in handen van Günter Pauler zelf en de ‘Surround SACD-Mastering’ die Stockfisch hanteert voor al hun platen garandeert ook hier de meest optimale geluidskwaliteit.

En dat is eigenlijk ook wat Dennis Kolen verdient voor zijn creatieve prestaties als zanger en liedjesschrijver. In de elf songs die op het album “Northeim / Goldmine” te horen zijn etaleert deze uitstekende muzikant zijn perfectionisme en professionalisme. Hij levert hier semi-akoestische folkliedjes af die tekstueel allemaal inhoudelijk iets te vertellen hebben.
Dennis Kolen zong enige jaartjes geleden nog bij een band die ‘Wyatt’ heette maar de platencollectie van zijn vader - waarin singer-songwriters als James Taylor, Jackson Browne en Paul Simon een vooraanstaande plaats hadden - inspireerden hem om het ook eens als soloartiest in dit genre te proberen. Met succes zoals moge blijken uit zijn interessante verzameling soloplaten die hij sindsdien het uitgebracht.

Waar de basis voor zijn vorige cd “Dutchboy” nog lag bij het pijnlijke afscheid dat gepaard ging met de definitieve breuk van zijn geliefde - zoals steeds een uitermate perfecte voedingsbodem voor klassesongs – koos Dennis Kolen voor “Northeim / Goldmine” voor het centrale thema van de nieuwe liefde en al haar prikkelende gevoelens en emoties. ‘Northeim’ is het stadje waar de ‘Stockfisch’-studio in een mooi herenhuis gelokaliseerd is en een ‘Goldmine’ is wellicht de beloning die Dennis Kohlen in deze inspirerende omgeving heeft gevonden via zijn nieuwste songs.

Zijn vaste begeleidingsgroep met 3 Nederlandse muzikanten (toetsenist Ferry Lagendijk, bassist Wietse Zeedijk en drummer Jimmy van den Nieuwenhuizen) werd voor de opnamen van deze cd aangevuld met een mooie serie buitenlandse instrumentalisten die een heel mooi klankbedje spreiden voor de liedjes die Dennis Kolen voor dit album heeft weerhouden. Het schijfje zelf is – vooruitziend als deze opportunistische Nederlander wellicht is – meteen al in een gouden kleurtje gehuld maar trekt toch vooral onze aandacht omwille van de elf nummers die er op werden vereeuwigd voor het nageslacht.

Songs als het op akoestische gitaar gebrachte “The Shape Of Things” en het symfonische “The Ties That Bind”, het schitterend gezongen “The Boy In The Photograph” en “Halfway to Heaven” (wat lijkt dit eindeloos sterk op de songs van de Ierse troubadour David Gray) of het aan meester James Taylor schatplichtige “Seaside Rendezvous” met daarin een mooie saxsolo kunnen ons absoluut bekoren. Maar dat kan je eigenlijk van elke track zeggen die op “Northeim / Goldmine” een plaatsje kreeg. Om die reden zullen we het dan maar kort houden ter afsluiting: kopen, deze plaat en eindeloos genieten.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch Records