J. SHOGREN – BIRD BONES & MUSCLE

J. Shogren is een Amerikaanse professor Toegepaste Filosofie aan de universiteit van Wyoming en een naaste medewerker en adviseur voor milieuzaken van de Zweedse koning Carl Gustav. Om beide professionele activiteiten te ontplooien is hij vaak weg uit zijn permanente woonplaats Centennial in de staat Wyoming om in de Zweedse hoofdstad Stockholm die tweede taak te gaan vervullen.

Toch heeft deze man nog een derde belangrijke activiteit in zijn leven, namelijk songs schrijven, veel optreden en cd’s uitbrengen. Na “Jahamericana” uit 2007 en het ook voor Rootstime gerecenseerde “American Holly” uit 2008 verschijnt er nu een derde album van J. Shogren onder de titel “Bird Bones & Muscle”.

Daarop horen we zoals bij de vorige albums akoestische Americana en country rootsmuziek die werd opgenomen met de muzikanten van de ‘Jalan Crossland Band’ en waarbij zangeres Mandy Bohlender en zanger Dan Tinker voor wat extra vocale en instrumentale ondersteuning zorgen.

Het album bestaat uit 15 eigen composities in verschillende authentieke Amerikaanse muziekstijlen waarbij o.a. blues, jive, bluegrass en swing een plaatsje krijgen naaste country en zuivere Americana-ballads. De albumtitel verwijst naar de kwetsbaarheid maar ook de innerlijke kracht van de mens om zich te verweren als hij in gevaar dreigt te komen.

Als wereldreiziger vertaalt J. Shogren zijn vele ervaringen in zijn songteksten die dus vooral als verhalend kunnen worden beschouwd. Op die manier gebruikt hij zijn muziek een beetje om zijn persoonlijke visie op de dingen des levens weer te geven. Qua stem lijkt hij soms wat op Randy Newman met dat typische Amerikaanse accent in zijn uitspraak.

Enkele favoriete songtitels tot slot: het bluesy “Burnt Fields”, de bluegrass-song over countryzanger “Charlie Poole, Charlie Poole”, de swingende rockers “Loving Time”, “Procrastinator Blues” en “Bird Bones & Muscle”, de humorvolle accordeonpolka “Polkagris” en de zeer mooi gezongen ballads “Big Blue Bird Of Happiness” en “Southern Isle A Pearl”.

J. Shogren is een vakman, zowel als professor en als muzikant. Met deze derde plaat “Bird Bones & Muscle” bewijst hij dat er voor dergelijk professionalisme altijd nog een plaatsje vrij blijft in de toch al vrij goed gevulde wereld van de traditionele Americana-muziek.

(valsam)
“J. Shogren is a true professional, both as university professor and as musician. With his third release ‘Bird Bones & Muscle’ he provides proof that there will always be a warm place free for such traditional Americana music with to-the-point lyrics that describe his views on the issues of daily life.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: JAHA! Records
Info: Hemifran