OKLAHOMA BLUES - A TRIBUTE TO JJ. CALE

Een tribute voor JJ. Cale? Dat kan altijd onze interesse opwekken natuurlijk. Als je dan bovendien merkt welke interessante muzikanten daarvoor opdraven en welke verschillende benaderingen je qua stijl je kan verwachten, dan zijn de verwachtingen bij ons extra hoog gespannen. Bijvoorbeeld de samenwerking van een aantal van mijn persoonlijke favorieten die dan nummers van een songschrijver van dit kaliber mogen brengen, dan kan er nog weinig misgaan. En dat gebeurt dan ook niet op deze ode aan de man uit Oklahoma.

Swamp Cabbage, in mijn ogen een zeer onderschatte band zorgt ondermeer voor de backing van niemand minder dan J.J Grey in de openingstrack "Money Talks". Daarna is de ruige bluesy stem van Jimmy Hall, de vroegere Wet Willie frontman aan de beurt, met "Don't Cry Sister" en "Sensitive Kind". Tenslotte mag deze band helemaal zijn eigen stempel drukken op "Cajun Moon" en "Old Blues". Rufus Huff gaat verder in dezelfde lijn met een ultravette, swampy versie van het overbekende "Cocaine", ZZ top waardig. Met "Crazy Mama" als tweede song sluit Rufus Huff dit southern rock en blues gedeelte af.

Dixie Tabernacle beweegt zich al veel dichter bij J.J's vaarwater, met hun twee songs "Any Way The Wind Blows" en "Lies", ze zorgen voor dat laid back sfeertje, net zoals de grootmeester zelf.... duidelijk een bewijs dat het Nashville country stijltje waarvoor zij staan, niet meteen saai en ongeïnspireerd hoeft te betekenen. Dat het om een off-spin van Kentucky Headhunters gaat verklaart natuurlijk veel.

Heel origineel is de benadering van het a-cappella gezelschap "The Persuasions" die hun combinatie van doo-wop en gospel gebruiken om de songs" "I'll Make Love To You Anytime" en "Travelin Light" heel anders te doen klinken, maar toch blijft dit duidelijk een JJ. Cale song, zei het dan in zijn puurste essentie. Een prachtig klinkende bluegrass benadering, daar zorgen dan weer Tim & Roddy Smith voor met hun band Groove Gang voor, een groep die ons tot nu toe onbekend was, moeten we toegeven, maar die meteen een prima indruk achter laten met hun versies van de tracks "Ride Me High" en "Louisiana Woman".

Slide gitarist Greg Skaff gaat eerst met Darryl Johnson in zee, voor "Don't Wait" en daarna horen we hem opnieuw met Jimmy Hall voor een tweede versie van "Money Talks". Prachtig gitaarwerk en natuurlijk die heerlijke stem van Hall plus bovendien de knap klinkende Hammond B3 van niemand minder dan Mike Finnigan..Meteen mijn favoriete track op deze verzamelaar van hoog gehalte.

De cd sluit af met drie instrumentals als bonus tracks: Walter Parks, kopman van de al eerder vermelde fantastische band "Swamp Cabbage" brengt een akoestische sobere gitaarversie van "Sensitive Kind" en bluesgitarist Micheal Powers, die zijn eerste akkoorden als kleine jongen ooit eigenhandig van Jimmy Reed mocht leren, sluit af met "Louisina Women en "Travelin' Light": stevig rockende nummers waarop hij alle instrumenten zelf speelt.

Een klein minpuntje over het geheel: één nummer is op mysterieuze wijze verdwenen. Van de beloofde 19 tracks blijven er maar 18 over. Nummer tien, een samenwerking van Dough Phelps met Larry Goad: "Down To Memphis" ontbreekt. Spijtig, want Phelps, de huidige stem bij de Kentucky Headhunters, had ik graag eens JJ Cale horen brengen.

Verzamel cd's, we bekijken het hier altijd wat argwanend, maar als het op deze manier gedaan is en niet zomaar een samenraapsel van oud werk, dan kan het héél mooi zijn. Getuige deze cd. Een zoveelste pluim op de hoed van onze Belgische platenfirma "Music Avenue".

(RON)


 

Artiest info
Label: Blues Boulevard