LARKIN POE - SPRING (AN EP)

Hoewel ze nog maar 19 en 20 jaar jong zijn, hebben de zusjes Rebecca en Megan Lovell van Larkin Poe al een hele carrière in de muziekwereld achter de rug. Samen met hun oudste zus Jessica vormden ze de voorbije zes jaar de succesvolle bluegrassband The Lovell Sisters en deelden ze het podium met ondermeer Elvis Costello, Sam Bush en Emmylou Harris. Muziek zit de zusjes Lovell dan ook in het bloed. Van jongs af aan genoten deze natuurtalenten een klassieke muziekopleiding en zongen ze in het plaatselijke kerkkoor. Maar vanwege hun gezamenlijke passie voor rootsmuziek verruilden ze in hun prille puberteit hun klassieke muziekinstrumenten voor bluegrassinstrumenten. Sinds 2004 traden ze op als The Lovell Sisters en in die hoedanigheid wonnen ze tal van belangrijke muziekprijzen en maakten ze twee albums. Het laatste album “Time To Grow” dateert nog maar van vorig jaar, maar kort na de release trad oudste zus Jessica in het huwelijk en besloot ze haar muzikale loopbaan te verruilen voor universitaire studies. De twee jongste zussen Rebecca en Megan bleven niet bij de pakken zitten en tussen Kerst en Nieuwjaar schreven ze de songs voor wat nu, een half jaar later, met “Spring (An EP)” hun eerste wapenfeit onder de noemer Larkin Poe is. Als alles volgens plan verloopt, krijgen we dit jaar nog de EP’s “Summer”, “Fall” en “Winter”.

Een gegeven dat je met verstomming slaat als je de kwaliteit van deze eerste, negen songs tellende EP hoort. Talloze artiesten hebben immers een hele, 40 jaar omspannende carrière nodig om negen songs bijeen te schrapen die met veel moeite het niveau van de negen songs op “Spring (an EP)” benaderen. Bovendien lijken Rebecca en Megan Lovell hun ingenieus gearrangeerde composities met de vinger in de neus geschreven te hebben; zo ongedwongen klinken ze. Vanaf de lentefrisse openingstrack “Long Hard Fall” tot en met het bruisende “Fairbanks, Alaska” imponeren de beide zusjes Lovell ruim een half uur lang met levenslustige, superieure rootspop, waarmee ze de laatste, gekunstelde cd’s van genregenoten Tift Merritt, Shelby Lynne en Allison Moorer moeiteloos overklassen. Het dreigende “The Principle Of Silver Lining” is zelfs een song die Bob Dylan destijds ongetwijfeld zocht maar niet vond voor zijn nochtans meesterlijke cd “Time Out Of Mind”.

Het briljante “Spring (An EP)” maakt dat wij nu al reikhalzend uitkijken naar de drie resterende concerto’s waarmee Larkin Poe hun rootspopvariant op “De Vier Seizoenen” zullen voltooien. Of ze daarmee al dan niet bewust een link leggen tussen hun klassieke muziekopleiding en het gelijknamige klassieke meesterwerk van de Venetiaanse componist Vivaldi doet er niet toe. Feit is dat Larkin Poe een openbaring en een verademing is in het huidige americanalandschap.

RoenHetZwoen

 

Artiest info
Website  
 

Label: Edvins Records / 2 Def Pig
Distr.: Sonic Rendezvous
Info: John Moen